Vârstele fertilității – care este cea mai potrivita varsta de a deveni mama

By Televiziunea-Medicala.ro

O femeie se naște cu un număr presetat de ovocite, practic cu cele mai multe pe care le poate avea: aproximativ două milioane. La vârsta primei menstre – în jurul vârstei de 12 ani – va mai avea doar 400.000 dintre acestea. Iar numărul lor va continua să scadă constant, la menopauză această rezervă ovariană fiind complet epuizată.
Vârsta la care femeile aleg să aducă pe lume primul lor copil a crescut constant în ultimii ani. Dar această alegere poate oferi și surprize neplăcute: infertilitatea. Și asta pentru că rezerva ovariană, așa cum am menționat, scade pe măsura înaintării în vârstă. Iată cum amânarea deciziei de a aduce pe lume un copil poate afecta fertilitatea.

Între 18 și 24 de ani

Dacă s-ar putea spune că există „cea mai bună perioadă” pentru a deveni mamă, din punct de vedere fizic aceasta este. Pentru că, la această vârstă, riscul de infertilitate este redus deoarece ovocitele produse de ovare sunt de cea mai bună calitate. Între 20 și 30 de ani rata de fertilitate în fiecare lună este de 25%, urmând ca după vârsta de 35 de ani să scadă la 10%. În plus, a concepe între 18 și 24 de ani reduce considerabil riscul de a aduce pe lume un copil cu defecte congenitale sau probleme cromozomiale.

Între 25 și 30 de ani

Cu fiecare an care trece, șansele de a concepe în mod natural un copil scad. Cu toate acestea, până la vârsta de 30 de ani, lucrurile nu stau chiar dramatic. Totuși, dacă un cuplu nu reușește să conceapă după cel puțin trei luni de… insistențe în acest scop, sfaturile medicului ar putea fi utile.

Între 31 și 35 de ani

La 30 de ani, șansele de a rămâne însărcinată pe cale naturală sunt încă destul de mari. Și asta pentru că rezerva ovariană încă mai are ovocite și încă mai sunt de calitate. Nu ca la 20 de ani, ci doar jumătate din cât avea atunci. Însă după 30 de ani declinul fertilității începe „să prindă viteză”. Ceea ce înseamnă că, la 30 de ani, unul din trei cupluri va întâmpina o problemă de fertilitate.

Între 35 și 40 de ani

Din jurul vârstei de 37 de ani declinul fertilității este dramatic, iar până la 40 de ani șansele unei femei de a concepe spontan sunt la jumătate față de șansele pe care le avea la 20 de ani. Și nu este acesta singurul risc. De la 35 de ani apare și riscul de avort spontan, de complicații ale sarcinii și de naștere unui copil cu probleme cromozomiale. Un risc care crește de la an la an, pe măsura înaintării în vârstă.

Între 41 și 45 de ani

Chiar dacă rata nașterilor după 40 de ani a crescut în ultima vreme (dovadă că a aduce pe lume copii este un obiectiv aflat după cel al obținerii stabilității profesionale și financiare), este încă mică în comparație cu cea a cuplurilor tinere. Explicația este, desigur, logică: peste 40 de ani e mai greu să rămâi însărcinată pe cale naturală. Rezerva ovariana este pe punctul de a se epuiza complet, organismul pregătindu-se de menopauză. O sarcină la această vârstă este foarte susceptibilă de a suferi complicații, iar bebelușii au un risc ridicat de defecte congenitale. Avortul spontan și anomaliile cromozomiale cresc semnificativ în această perioadă a vieții. Riscurile sunt la fel de mari și pentru gravidă, în special cel de diabet și preeclampsie.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Vârstele fertilității – care este cea mai potrivita varsta de a deveni mama.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema