Varsta si rezerva ovariana – cat la suta sunt sansele sa ramai insarcinata dupa varsta de 30 de ani?

By Televiziunea-Medicala.ro

Inaintarea in varsta nu o poti influenta, dar hotararea de a ramane insarcinata o poti lua mai repede. Pentru ca te nasti cu o rezerva ovariana care, o data cu trecerea anilor, scade treptat. Si nu mai este un fapt iesit din comun ca, dupa 35 de ani, sarcina apare mult mai greu.

Rezerva ovariana

Inca din faza uterina, fatul de sex feminin are cu un anumit numar de ovule, ce formeaza rezerva ovariana. Si este important de retinut faptul ca acest numar nu va creste pe masura ce anii trec ci, dimpotriva, scade. Astfel, daca la nastere o femeie are in jurul a doua milioane de ovocite, la inceputul menstruatiei, rezerva va cuprinde 300-400 de mii. Micsorarea numarului, dar si a calitatii ovocitelor este constanta pana spre varsta de 30 de ani cand scaderea devine accelerata, astfel ca la instalarea menopauzei, ovarele contin mai putin de 1000 de foliculi.

La 30 de ani mai are aproximativ 12% din rezerva ovariana si doar 3% la implinirea varstei de 40 de ani

O femeie la 30 de ani mai are aproximativ 12% din rezerva ovariana si doar 3% la implinirea varstei de 40 de ani.

Diminuarea rezervei ovariene nu echivaleaza cu intrarea la menopauza, ci faptul ca ovarele nu mai ovuleaza in fiecare luna, iar ovulele sunt de o calitate mai slaba. Astfel, trecerea anilor aduce si o scadere a calitatii ovulelor eliberate si, implicit, a unor embrioni sanatosi ce pot evolua. Cu toate ca nu este un instrument exact de masurare, exista cateva teste pe care femeile il pot face pentru determinarea rezervei ovariene ramase:

  • Masurarea nivelului hormonului Anti-Mullerian sau AMH. Acesta este un hormon secretat doar de foliculii antrali, iar un nivel crescut echivaleaza cu un numar crescut de foliculi antrali si, implicit, o rezerva ovariana buna. Un nivel scazut echivaleaza cu o rezerva ovariana scazuta. Testul de sange AMH care poate fi facut indiferent de faza ciclului menstrual, chiar si atunci cand femeia ia anticonceptionale sau urmeaza un tratament cu medicamente hormonale.
  • Numararea foliculilor antrali cu ajutorul ecografiei transvaginale sau AFC. Se realizeaza cu ajutorul unei ecografii transvaginale, in timpul careia medicul poate afla, dupa menstruatie, numarul foliculilor antrali cu dimensiuni cuprinse intre 2 si 8 mm, din care doar unul singur va creste in dimensiuni si va elibera un ovocit. Un numar bun de foliculi antrali inseamna o rezerva ovariana buna, iar un numar scazut o rezerva ovariana diminuata.
  • Aflarea nivelului de estradiolului si FSH-ului (hormonului foliculo-stimulant) in ziua 2-3 a ciclului menstrual. Un rezultat al acestuia din urma intre 3 si 9 indica o rezerva ovariana buna, iar unul intre 10 si 13 o rezerva mult diminuata si o calitate proasta a ovocitelor.

Infecţiile netratate, stresul, excesul ponderal, alimentatia, fumatul sunt factori ce influenteaza fertilitatea in cuplu. Nu in ultimul rand, mai ales in cazul femeilor, se mai adauga trecerea anilor ce duce la scaderea rezervei ovariene.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Varsta si rezerva ovariana – cat la suta sunt sansele sa ramai insarcinata dupa varsta de 30 de ani?.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema