Vaginoza bacteriană, de la simplă infecție la infertilitate

By Televiziunea-Medicala.ro

Sindrom clinic care se produce în urma unui dezechilibru al florei vaginale normale, vaginoza bacteriană poate afecta femeile de orice vârstă, însă în special pe cele active sexual, aflate la vârsta fertilă.

Cauza acestei infecții nu este pe deplin lămurită de specialiști, însă se crede că riscul de îmbolnăvire este crescut dacă în mediul vaginal natural nu există suficient de multe „bacterii bune” (Lactobacillus), dacă se practică sexul neprotejat cu parteneri multipli, ori dacă există obiceiul deselor spălături vaginale. Pe lângă acești factori de risc mai pot fi luați în considerare și alții precum tratamentele cu antibiotice, folosirea spermicidelor sau chiar aplicarea dispozitivului contraceptiv intrauterin.

În vaginoza bacteriană, dezechilibrul constă în înlocuirea „bacteriilor bune” cu o floră mixtă reprezentată de bacterii anaerobe Gram pozitiv și gram negativ, lactobacili anaerobi, mycoplasme, gardnerella vaginalis și – mai rar – E. Coli, stafilococi și streptococi.

Simptomele vaginozei bacteriene includ scurgeri vaginale omogene, puțin vâscoase, de culoare galben-cenușiu, gri sau verzui, cu miros neplăcut (asemănător mirosului de pește) care se intensifică după contactul sexual și după menstruație, mâncărimi vaginale și arsuri în timpul urinării. Nu este totuși exclus ca afecțiunea să evolueze și fără simptome, ceea ce se întâmplă în cam jumătate dintre cazuri. În astfel de situații diagnosticarea se face întâmplător, în cadrul unui control de rutină sau la apariția complicațiilor. Programează-te așadar la un control ginecologic dacă:

  • sesizezi o scurgere vaginală urât mirositoare și ai o stare febrilă;
  • ai mai avut infecții vaginale dar consistența și culoarea scurgerilor par acum să fie diferite;
  • ai un nou partener sau ai avut relații sexuale cu mai mulți parteneri;
  • ai urmat un tratament fără prescripție medicală și simptomele persistă.

Tratamentul vaginozei bacteriene se realizează fie cu medicație pe cale orală, fie cu unguent vaginal, vindecarea fiind imediată pentru marea majoritate a cazurilor. Cu toate acestea, infecția poate să reapară într-o perioada de trei până la 12 luni după tratamentul inițial. Foarte utilă este o terapie de colonizare cu lactobacili pentru restabilirea echilibrului natural din mediul vaginal.

Pentru a preveni infectarea se recomandă minimizarea riscului de iritație vaginală, prin evitarea folosirii săpunurilor și tampoanelor parfumate în igiena intimă și a deselor spălături vaginale (vaginul are capacitate de autocurățare, spălaturile vaginale doar perturbă echilibrul florei vaginale și crește riscul de infecție), limitarea numărului de parteneri sexuali și folosirea prezervativului.

Netratată, vaginoza bacteriană poate provoca o întreagă serie de complicații printre care boală inflamatorie pelvină, o infecție a uterului și/sau a trompelor uterine care crește riscul de infertilitate. De asemenea, acest tip de infecție interferează și cu producerea de mucus cervical sănătos în timpul ovulației.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Vaginoza bacteriană, de la simplă infecție la infertilitate.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema