
Tuberculoza este una dintre cele mai importante probleme de sănătate cu care se confruntă locuitorii din Dolj, fapt ce situează judeţul pe primul loc dintre judeţele României în ceea ce priveşte incidenţa globală.
Anunţul a fost făcut miercuri de directorul DSP Dolj, Ludmila Prunariu, în şedinţa Colegiului Prefectural Dolj, care a spus că problemele de sănătate pentru judeţ pot fi considerate din punct de vedere al indicelui de evidenţă hipertensiunea arterială, diabetul, cardiopatia ischemică cronică, tumorile, ciroza şi hepatite cronice, tulburările mentale şi de comportament, BPCO, boala ulceroasă, bolile cerebro-vasculare.
“O problemă de sănătate este tuberculoza, considerată un adevărat barometru al nivelului de trai al populaţiei, situând Doljul, conform cifrelor operative de la Institutul ‘M. Nasta’ pe locul întâi în ceea ce priveşte incidenţa globală prin tuberculoză (cazuri noi şi recidive) cu o valoare de 113 la zece mii (în scădere faţă de anul precedent când s-a înregistrat valoarea 123,4 la zece mii) şi locul trei în ceea ce priveşte incidenţa (cazuri noi) cu o valoare de 90,8%ooo (în scădere faţă de anul anterior când s-a înregistrat valoarea 99,4 la zece mii)”, a afirmat directorul DSP Dolj.
Potrivit Ludmilei Prunariu, morbiditatea prin boli transmisibile situează pe primele locuri infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (7.138,76 la zece mii), pneumonia acută virală (1.381,03 la zece mii), infecţiile acute ale căilor respiratorii inferioare (1.198,82 la zece mii), BDA (560,30 la zece mii), giardioza (296,11 la zece mii), varicela (207,9 la zece mii), iar ca o concluzie generală anul 2014 s-a caracterizat prin patologie respiratorie şi digestivă
“Structura morbidităţii spitalizate pe afecţiuni situează pe primele locuri bolile aparatului respirator, bolile aparatului digestiv, bolile aparatului circulator. Frecvenţa spitalizării a fost 21,29% în creştere faţă de anul anterior cu 0,42%”, a afirmat directorul DSP Dolj.
Sporul natural în Dolj a rămas negativ şi în 2014 când s-a înregistrat valoarea de -4,8 o/oo, negativitatea fiind accentuată de mediul rural cu -9,6 o/oo (-0,8 o/oo în mediul urban). Mortalitatea generală a înregistrat valoarea de 13,4 o/oo, în scădere cu 0,4 o/oo faţă de anul anterior cu o valoare scăzută de 9,5 o/oo pentru mediul urban (18,1 o/oo pentru mediul rural) şi la sexul feminin 12,53 o/oo (14,34 o/oo la sexul masculin). Localităţile din Dolj cu cele mai mari probleme demografice – populaţie îmbătrânită, natalitate scăzută, mortalitate crescută, spor natural negativ sunt în continuare Seaca de Pădure, Gogoşu, Botoşeşti Paia, Brabova, Bulzeşti.
Sursa: AGERPRES