Trombofilia in sarcina – simptome, diagnostic, tratament

By Televiziunea-Medicala.ro

Trombofilia reprezinta tendinta de coagulare a sangelui, formandu-se astfel cheaguri de sange sau trombi, ce pot bloca circulatia sangelui. Afectiunea poate fi mostenita sau dobandita pe parcursul vietii.

Cu toate ca nu exista o statistica pentru Romania a femeilor cu acest diagnostic, este o boala ce este descoperita mai mult atunci cand apare sarcina, din cauza modificarilor pe care le aduce in organismul viitoarei mame – cefalee sau dureri in partea posterioara a gambei.

Trombofilia in sarcina – simptome

De multe ori, simptomele pot fi trecute cu vederea. Sunt rare cazurile cand manifestarile trombofiliei sunt atat de severe astfel incat sa determine gravida sa se prezinte la medic. Daca acestea au loc, femeile insarcinate trebuie sa fie atente la:

  • Cresterea in volum a gambei si/sau coapsei (tromboflebite la nivelul membrelor) si dificultatea de a se deplasa
  • Tulburari de respiratie din cauza trombozelor in circulatia pulmonara
  • Manifestari neurologice aparute in urma unui AVC trombotic

Trombofilia in sarcina – diagnostic

Investigatiile pentru trombofilie in sarcina sunt necesare atunci cand se constata intarzieri de crestere a fatului, modificari ale valorilor tensiunii in circulatia uterina la examinarea Doppler, cresterea tensiunii arteriale ce poate determina eclampsie, preeclampsie. Pentru fat, riscurile trombofiliei sunt intarzierile de crestere, oprirea sarcinii in evolutie sau nasterea prematura.

Investigatiile amanuntite pentru aceasta afectiune sunt necesare, de asemenea, atunci cand femeia are mai multe sarcini pierdute sau fertilizari in vitro esuate.

Trombofilia in sarcina – tratament

In cazul unei sarcini, atunci cand diagnosticul de trombofilie este confirmat, monitorizarea gravidei se face regulat, lunar sau doua ori pe luna, atat ecografic, cat si prin analize de sange, in cazurile severe ale bolii. In formele mai putin grave, monitorizarea se poate face si la 6-8 saptamani. Tratamentul femeii insarcinate este specific anticoagulant sau/si antiagregant si are rolul de a combate hipercoagulabilitatea.

Nasterea poate avea loc fie natural, daca nu exista contraindicatii, fie prin cezariana dupa 38 de saptamani, iar tratamentul injectabil cu heparine se intrerupe cu mai mult de 12 ore inaintea nasterii. Femeile cu trombofilii majore vor urma un tratament post-partum pentru 4-6 saptamani, chiar daca alapteaza.

Trombofilia nu este o afectiune ce poate fi prevenita. Este foarte important insa ca atunci cand gravida are cunostinta de existenta bolii in randul rudelor de gradul I sa comunice medicului ce urmareste sarcina. O monitorizare atenta a bolii previne evenimentele ce ar putea pune in pericol viata mamei si a fatului. Este interzis fumatul, un factor favorizant pentru tromboze, dar si repausul prelungit.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Trombofilia in sarcina – simptome, diagnostic, tratament.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema