Tot ce trebuie sa stii despre CA 125

By Televiziunea-Medicala.ro

CA 125 este un marker tumoral (sau biomarker) masurabil in sange si este relevant in diagnosticarea cancerului ovarian seros, a celui endometrial, de col uterin (sau endocervical), cancerului trompelor uterine (sau tubar – o afectiune mai rara) sau pancreatic (impreuna cu un alt marker tumoral, CA 19-9).

Mult timp s-a crezut ca o valoare crescuta a acestui marker, mai mare de 35 U/mL, echivaleaza cu diagnosticul de cancer ovarian. Doar ca studiile ultimilor ani au aratat multe femei sanatoase pot avea valori crescute ale acestui marker, cauzele acestora fiind destul de multe.

De retinut!

  • Valori normale: 0-35 U/ml
  • Valori moderat crescute: 35-50 U/ml
  • Valori crescute mult: Mai mari de 50 U/ml

Astfel, valori crescute ale markerului tumoral CA 125 se regasesc in urmatoarele cazuri:

Atat afectiunile benigne, cat si cele maligne pot provoaca inflamatii in zona abdominala si pot duce la cresterea valorilor CA 125 in sange. Astfel ca acest marker nu este nici extrem de specific pentru cancer si nici extrem de sensibil, pentru ca nu toate femeile ( si barbati, deopotriva) cu cancer au un nivel crescut de CA-125 in sange.

Cu toate ca multa lume il asociaza cu prezenta cancerului, nu toate femeile care au un nivel crescut ale acestui marker au aceasta boala. Un exemplu important este ca 21% dintre femeile cu cancer ovarian confirmat pot prezenta valori absolut normale pentru acest marker tumoral, dar alte investigatii au confirmat prezenta bolii.

In schimb, confirmarea diagnosticului si inceperea unui tratament implica monitorizarea acestui marker tumoral. Raspunsul bun la chimioterapie, de exemplu, este asociat cu valori scazute ale lui CA 125 sau altfel spus, organismul raspunde pozitiv la tratamentul aplicat. De asemenea, in lipsa unui raspuns al organismului la chimioterapie este asociat cu valori in continuare crescute ale markerului tumoral, fapt ce impune schimbarea imediata a tratamentului aplicat.

Nivelul markerului tumoral CA 125 se afla printr-un simplu test de sange. Nu este necesara o pregatire in prealabil, dar este de preferat sa nu se efectueze intr-una dintre zilele menstruatiei. Singura recomandare este ca inainte cu 1-2 zile de efectuarea testului sa se opreasca administrarea multivitaminelor si a suplimentelor alimentare ce au in compozitie vitamina B7.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Tot ce trebuie sa stii despre CA 125.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema