STOP – proiect pentru combaterea obezitatii la copii

By Televiziunea-Medicala.ro

Se lanseaza un proiect de 10 milioane de euro pentru combaterea obezitatii copilului in Europa, proiect in care Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara este partener.
In unele tari europene, mai mult de unul din trei adulti vor fi obezi pana in 2025, daca actualul val de obezitate in copilarie nu este oprit.

Un consortiu format din 32 de organizatii de cercetare, grupuri de sprijin si organizatii guvernamentale din 16 tari va lansa astazi, 5 iunie, cel mai amplu proiect european de cercetare pentru combaterea obezitatii in randul copiilor, in valoare de 9,95 milioane de euro.

Mai mult de unul din zece copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 19 ani este obez in intreaga Europa de Sud, in unele parti din Europa Centrala si de Est si in Regatul Unit, si mai mult de unul din trei copii este supraponderal in tari precum Grecia, Malta si Italia. Consortiul va incerca sa identifice si sa testeze cele mai bune abordari pentru prevenirea si tratamentul obezitatii, in special in cazul copiilor mai mici (pana in 12 ani), in urmatorii patru ani (iunie 2018 – mai 2022).

Scopul proiectului: reducerea problemelor obezitatii infantile in Europa

Proiectul STOP (Stiinta si Tehnologie in Politicile privind Obezitatea copilului) va examina potentialele oportunitati de interventie pentru a contribui la reducerea problemelor obezitatii infantile in Europa. Aceasta interventie include imbunatatirea intelegerii noastre cu privire la modul in care mediul de viata formeaza comportamentul copiilor si alegerile parintilor, incepand chiar inainte de nastere.

Proiectul va investiga in 17 cohorte de copii, din intreaga Europa, semnele timpurii ale schimbarilor biologice datorate acestor comportamente, care in cele din urma duc la obezitate. Un studiu experimental va fi efectuat in Suedia, Spania si Romania pentru a testa daca tehnologiile digitale pot ajuta copiii obezi foarte tineri si familiile acestora sa realizeze imbunatatiri durabile ale greutatii corporale, in special copiii din mediile socio-economice dezavantajate.

Proiectul militeaza, de asemenea, pentru ca industria alimentara si alti reprezentanti comerciali sa devina responsabili pentru ceea ce consuma copiii, pentru a-i stimula sa gaseasca solutii inovatoare care sa faca consumul alimentar al copiilor mai sanatos. In acest sens se propune o competitie care va acorda fonduri pentru a aduce cele mai promitatoare produse pe piata. Printre alte politici, proiectul va evalua posibilitatea guvernelor europene de a utiliza parghii cum ar fi taxele, etichetele nutritionale si restrictiile de comercializare a alimentelor si bauturilor nesanatoase in scopul combaterii obezitatii infantile.

Proiectul STOP va fi coordonat de o echipa de la Imperial College Business School, iar organizatiile partenere ale proiectului vor include alte departamente de cercetare universitara, organisme guvernamentale, organizatii internationale (OMS, IARC si OECD), organizatii ale societatii civile interesate de sanatate si copii precum Consortii Europene (EIT Health and EIT Food), care promoveaza inovarea in sectorul alimentar si, respectiv, al sanatatii. Organizatiile partenere se afla in 12 state membre ale UE, impreuna cu Elvetia, Statele Unite si Noua Zeelanda.

Partenerul roman din acest proiect este Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara, iar echipa este coordonata de prof. univ. Dr. Maria Puiu, Centrul de Medicina Genomica al Universitatii, echipa avand preocupari si vizibilitate internationala in domeniul nutrigenomicii si al obezitatii.

”Aceasta este o investitie semnificativa a Uniunii Europene pentru a gasi cele mai reusite si mai eficiente abordari pentru a reduce incidenta obezitatii in copilarie ajutand in acelasi timp copiii care sufera de aceasta maladie sa obtina mai bun sprijin”, a spus liderul proiectului, profesorul Franco Sassi, Centrul pentru Economia Sanatatii si Inovarea Politica din Imperial College Business School.

”In Regatul Unit, unul din zece copii este obez, una dintre cele mai mari rate de obezitate din Europa. Daca nu se iau masuri eficiente, acest val de obezitate in copilarie va determina, ca in Marea Britanie, pana in 2025, mai mult de unul din trei adulti in varsta de 20 de ani si peste, sa prezinte obezitate. Proiectele precum STOP pot preveni acest lucru prin identificarea si promovarea unor solutii eficiente pentru a face copiii mai rezistenti la influentele unui mediu obezogen”.

”Cu rate de obezitate la copii dublate in ultimii 20 de ani, nimic nu este in afara discutiei. Vom analiza o gama larga de factori care contribuie la obezitate, de la factori genetici, biologici si comportamentali, la influentele sociale si culturale, pana la factorii economici si comerciali care afecteaza obezitatea copiilor din fiecare parte a regiunii”.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: STOP – proiect pentru combaterea obezitatii la copii.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema