Spermograma depistează infertilitatea bărbaților

By Televiziunea-Medicala.ro

Când sarcina întârzie să apară după mai mult de un an de încercări ale cuplului, cauzele vor trebui identificate cu ajutorul specialistului în infertilitate. Motivul pentru care investigațiile este necesar să fie făcute ambilor parteneri este acela că respectiva problemă de fertilitate poate fi în egală măsură la femeie sau la bărbat.
În cazul bărbaților, cele mai frecvente cauze ale infertilității sunt legate de anomalii ale spermei, dilatarea venelor testiculare sau variocelul și sechelele în urma unei boli cu transmitere sexuală. După o examinare fizică, pentru examinarea organelor sexuale, se recomandă o serie de investigații amănunțite, de specialitate, pentru a găsi cauza infertilității. Aceste teste de infertilitate masculină includ spermograma, spermocultura, analizele hormonale, testele genetice, testul postcoital, ecografia testiculară si biopsia testiculară.
Prima și cea mai importantă – punctul de plecare, de altfel – este spermograma, analiza pe care o vor face toți bărbații care se adresează specialistului în infertilitate, împreună cu partenera. Și se pare că este o analiză pe care aceștia o percep ca pe o sursă de stres și disconfort.
Spermograma este o analiză amănunțită a spermei care arată calitatea și cantitatea spermatozoizilor. Recoltarea spermei se va face după o perioadă de abstinență de 48 de ore, într-un recipient steril, de unică folosință și are loc chiar în interiorul clinicii, într-o cameră special amenajată. Dacă pacientul dorește să colecteze proba la domiciliu, va trebui să o mențină la temperatura de 37 de grade Celsius și să o predea laboratorului în maxim o oră de la recoltare. Se recomandă ca înainte de recoltare să se evite consumul de alcool câteva zile, iar pacientul va comunica medicului dacă urmează vreun tratament pentru o afecțiune cronică. În laborator, se urmăresc volumul, concentrația spermatozoizilor, mobilitatea acestora și aspectul lor. În urma spermogramei pot ieși la iveală o serie de tulburări precum:

  • Lipsa spermatozoizilor sau azoospermia;
  • Număr mai mic decât normalul al spermatozoizilor sau oligospermia;
  • Capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor sau astenospermia;
  • Probleme care apar din cauza structurii și morfologiei spermatozoizilor sau teratospermia.

Pentru un diagnostic corect, este necesară repetarea investigației cel puțin două-trei ori la un interval de minimum trei luni. De asemenea, este important ca de fiecare dată când se efectuează spermograma, aceasta să aibă loc după o perioadă de abstinență de 48 de ore, mai multe zile de repaus sexual putând afecta numărul și mobilitatea spermatozoizilor.

Stresul, alimentația, oboseala, în general, un stil de viață dezechilibrat pot duce la aceste dereglări ale spermei care pot pune probleme în conceperea unui copil. Mai există posibilitatea existenței unor obstrucții la nivelul canalelor prin care circulă spermatozoizii, defecte care pot fi congenitale. Sunt situații în care sperma nu este ejaculată în afara penisului, ci în vezica urinară. Acest lucru se întâmplă mai ales la diabetici și este urmarea administrării anumitor medicamente. De asemenea, poate fi vorba despre varicocel, o afecțiune destul de des întâlnită la bărbați – dilatația venelor ce se dezvoltă în interiorul scrotului, care împiedică fluxul sangvin normal. La fel ca și femeile, și bărbații pot avea dereglări hormonale, chiar dacă acestea sunt mai rar întâlnite decât în cazul femeilor. Ele apar mai cu seamă la nivelul glandei pituitare sau la nivelul tiroidei și pot determina infertilitate, dar pot fi corectate cu ajutor medicamentos recomandat de medic.

Înainte de orice măsură, este nevoie de o îmbunătățire a stilului de viață, ceea ce poate duce la mărirea șanselor de a putea concepe. Desigur, nici un bărbat nu trebuie să își imagineze că dacă timp de o lună nu mai fumează și are un stil de viață mai echilibrat situația se va îmbunătăți. Dacă problema este cauzată de numărul redus al spermatozoizilor, este recomandat în unele cazuri rărirea contactelor sexuale. Numărul și calitatea spermatozoizilor mai pot fi crescute și prin administrarea de vitamine, mai cu seamă că s-a demonstrat în ultima vreme că administrarea de suplimente cu zinc și acid folic au rezultate foarte bune. Dacă în spermă nu au putut fi identificați spermatozoizi, se poate trece, printr-o procedură minim invazivă, la recoltarea acestora direct din testicule.

Există și posibilitatea ca un bărbat să nu poată concepe pe cale naturală. Pentru aceasta, există procedeele de reproducere umană asistată, cum ar fi inseminarea artificială (introducerea direct în uterul femeii a spermei prelucrate în laborator) sau fertilizarea in vitro – fecundarea se produce în laborator, iar aici de cel mai mare ajutor în cazul unei spermograme proaste este ICSI, procedura prin care un singur spermatozoid – cu o mobilitate foarte bună și de calitate – este injectat în laborator direct în ovul.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Spermograma depistează infertilitatea bărbaților.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema