Se cauta voluntari care sa se expuna in mod voit la infectarea cu coronavirus, in numele stiintei

By Televiziunea-Medicala.ro

Cecetatorii de la Uiversitatea Oxford cauta voluntari ce urmeaza sa fie expusi in mod deliberat la noul coronavirus. Scopul primei astfel de cercetari autorizate este de a dezvolta vaccinuri mai eficiente.

Studiul a inceput in aprilie anul trecut, la trei luni dupa ce Mare Britanie a devenit prima tara care a autorizat realizarea unor studii pe oameni referitoare la COVID-19.

Fazele cercetarii

Prima faza a cercetarii se afla inca in desfasurare si se axeaza pe stabilirea incarcaturii virale necesare pentru declansarea unei infectii.

A doua faza a studiului avea drept obiectiv stabilirea raspunsului imunitar necesar pentru a evita infectarea.

Cercetatorii sunt aproape de a stabili incarcatura virala minima ce ar garanta ca jumatate dintre persoanele expuse dezvolta forme asimptomatice sau usoare de COVID-19.

Toti voluntarii infectati anterior pe cale naturala sau vaccinati vor fi expusi, apoi, la o cantitate similara din varianta originala a virusului pentru a determina nivelurile de anticorpi sau de celule T imunitare care sunt necesare pentru a combate infectarea.

“Acesta va fi raspunsul imunitar pe care va trebui apoi sa il inducem printr-un nou vaccin”, a precizat, in comunicatul emis marti de universitate, Helen McShane, profesoara de vaccinologie la Universitatea Oxford si cercetatoare principala in cadrul studiului.

Riscurile studiului

Participantii la studiu trebuie sa aiba o stare de sanatate buna si sa aiba varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Voluntarii vor sta in carantina timp de cel putin 17 zile.

Cercetatorii s-au gandit si la scenariul in care unii dintre voluntari ar putea dezvolta forme grave ale bolii. Asa ca au anuntat ca, la nevoie, participantii care vor avea simtome vor primi tratamentul pe baza de anticorpi monoclonali Ronapreve, produs de Regeneron.

Oamenii de stiinta au anuntat ca descoperirile ce vor fi facute in urma studiului vor ajuta ca dezvoltarea viitoare a vaccinurilor sa devina mai rapida si mai eficienta.

Odata ce imunologii vor descoperi reactia imunitara pe care un vaccin trebuie sa o produca astfel incat sa protejeze impotriva bolii, nevoia realizarii unor studii clinice in domeniul vaccinarii de masa este redusa foarte mult.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Se cauta voluntari care sa se expuna in mod voit la infectarea cu coronavirus, in numele stiintei.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema