Rezultate promitatoare pentru un nou tratament al cancerului la ochi

By Televiziunea-Medicala.ro

Un studiu de faza 3 al Institutului Curie  din Franta anunta rezultate promitatoare in ceea ce priveste un nou tratament impotriva celei mai frecvente forme de cancer la ochi la adulti, melanomul uveal.

Franta se confrunta cu 500 pana la 600 de cazuri noi pe an. Melanomul uveal se raspandeste sub forma de metastaze (cel mai adesea in ficat) la unul din trei pacienti.

Este pentru prima data cand un studiu clinic demonstreaza eficienta unei noi molecule de imunoterapie, tebentafusp, in supravietuirea pacientilor cu acest cancer, in conditiile in care pana acum nu exista o terapie cu adevarat eficienta pentru tratarea acestor metastaze.

Diferente semnificative in comparatie cu alte tratamente

Studiul coordonat de dr. Sophie Piperno-Neumann, medic oncolog la Institutul Curie, a fost realizat pe 378 de pacienti. Cercetarea arata ca supravietuirea la un an este de 73% pentru pacientii care au primit tebentafusp, comparativ cu 59% pentru ceilalti pacienti. In plus, 31% dintre pacientii care au primit tebentafusp nu au recidivat la 6 luni, comparativ cu 19% dintre pacientii care au primit alte tratamente.

Tebentafusp, care stimuleaza o reactie imunitara tintita, poate fi utilizat la aproximativ 45% dintre pacienti.

Deocamdata, medicamentul a primit autorizatie temporara de utilizare la Institutul Curie si in centrele care au participat la studiu si urmeaza sa fie mai accesibil in lunile urmatoare pentru pacientii cu melanom uveal in metastaze.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Rezultate promitatoare pentru un nou tratament al cancerului la ochi.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema