Proiect de lege: Vaccinarea medicilor, obligatorie. Cei care nu se supun vor fi suspendati

By Televiziunea-Medicala.ro

Ministerul Sanatatii a postat in in transparenta decizionala proiectul de lege potrivit caruia Certificatul Verde Covid devine obligatoriu pentru personalul din domeniul sanitar, pe toata perioada starii de alerta. Personalul medical care nu prezinta certificatul verde va fi suspendat pe o perioada de 30 de zile. Dupa aceasta perioada, contractul in baza caruia isi desfasoara activitatea inceteaza de drept. Cat despre personalul din unitatile private care  cumuleaza 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendarii, fie incetarea contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea.

Ca sa poata sa isi desfasoare in continuare activitatea, personalul medical trebuie sa prezinte certificatul verde care sa ateste:

  • Vaccinarea anti-Covid pentru care au trecut cel putin 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • Trecerea prin boala, intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu Covid;
  • Un test PCR sau antigen negativ, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

Teste pe banii medicilor nevaccinati

Potrivit Ministerului Sanatatii, personalul din cadrul unitatilor publice care nu prezinta rezultat negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid, va suporta costurile testarii. Fac exceptie de la aceasta masura angajatii care dovedesc ca au unele afectiuni cu contraindicatie la vaccinare. In aceasta situatie, costurile testarii vor fi suportate de catre angajator.

In cazul unitatilor private, testarea anajatilor se va face conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie din banii salariatilor, fie costurile vor fi suportate de catre angajator.

 “Vrem sa promovam actul normativ in regim de urgenta. Aceste masuri sunt necesare in contextul epidemiologic actual, cu o crestere importanta a numarului de cazuri, cand trebuie asigurata siguranta pacientilor, dar si a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenta, se bazeaza pe stiinta, inovatie si tehnologie, in care un loc important in detin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Proiect de lege: Vaccinarea medicilor, obligatorie. Cei care nu se supun vor fi suspendati.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema