Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi: Crononutriția sau importanța lui ”Când mâncăm?“

Simona Dragomir: Bine v-am regăsit, dragii mei! Suntem live, aici, pe Ziarul de Sănătate. Așa cum am promis, astăzi vorbim despre crononutriție. Este important când mâncăm, ce mâncăm și ne va explica invitatul nostru de astăzi, distinsul profesor Gheorghe Mencinicopschi. Mă bucur să vă revăd, domnule profesor! Bine ați revenit!

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi: Și eu mă bucur să vă revăd și sper să facem plăcere și celor care ne privesc!

Simona Dragomir: Și să spunem multe lucruri utile, interesante! Domnul profesor are întotdeauna lucruri bune de spus, de urmat, sfaturi pe care eu le ascult de ani de zile cu mare, mare drag și știți că mereu m-am sfătuit și legat de creșterea copiilor, de cititul etichetelor. Sunt convinsă că vom avea și astăzi o discuție extraordinară! Vă mulțumesc din suflet că sunteți din nou în direct, aici, la Ziarul de Sănătate alături de noi și vă vom răsplăti fidelitatea și astăzi. Avem două premii să vă oferim: cartea domnului profesor Gheorghe Mencinicopschi: „Noua ordine alimentară și noi ce mai mâncăm?”, primul volum. Două întrebări vor fi selectate din tot ce vom primi astăzi de la dumneavoastră. Colegii mei, după emisiune, vor selecta două întrebări, cele mai interesante și veți fi răsplătiți cu această carte minunată. Noi o să începem discuția astăzi, aici în studio, iar cei care vor să citească, să aprofundeze, o pot face citind toată cartea. Știu sigur că funcționăm după un ceas interior, din discuțiile pe care noi le-am mai avut de-a lungul emisiunilor de sănătate pe care am avut ocazia și plăcerea să le realizez împreună cu dumneavoastră, domnule profesor, puțini știu însă că acest ceas interior ne influențează și dieta. Știu că este important când mâncăm, ce mâncăm! Sunt alimente care pot fi sănătoase într-un anumit context și dăm ca exemplu oul, banal! Fiert dimineața este foarte bun, la prânz așa și așa, iar seara sub nicio formă nu ar trebui consumat. Și o să îl las pe domnul profesor să ne explice. Întâi de toate ce înseamnă crononutriție? De fapt, acesta este subiectul nostru de astăzi. Dacă este o dietă sau nu?

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi: Nu este o dietă, ci este un mod de a funcționa al organismului nostru. Organismul nostru funcționează după un anumit bioritm. Ce înseamnă lucrul acesta? Că în fiecare moment, organismul nostru execută o anumită funcție fiziologică la intensitatea ei maximă. Iar în anumite alte momente ale zilei, aceste funcții trec într-o perioadă în care ele funcționează la ralanti. Cel mai bine cunoscut și care este baza bioritmului uman este bioritmul circadian. Adică acele modificări ale funcțiilor fiziologice ale organismului care se petrec în decurs de 24 de ore. Un anumit bioritm este în timpul zilei, bioritmul diurn, și cele mai multe persoane se încadrează în acest bioritm diurn, în care funcțiile fiziologice fac ca organismul respectiv să aibă performanțele cele mai mari în timpul zilei.

Simona Dragomir: Dar sunt și persoane care spun că nu prea funcționează dimineața, cel puțin, și preferă să stea ceva mai mult seara, chiar spre noapte, au randament mai bun.

Continuarea interviului...

Articole pe aceiasi tema