Procedura medicala rara realizata la un nou-nascut

By Televiziunea-Medicala.ro

“O procedura rara, de schimbare aproape completa a sangelui unui nou-nascut care avea RH-ul incompatibil cu cel al mamei, a fost realizata la inceputul saptamanii trecute la Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfantu Gheorghe. Pacienta a fost o fetita nascuta in data de 8 mai, cu multiple complicatii si o stare de sanatate alterata, iar echipa care a facut posibila interventia a fost formata din medicii neonatologi, dr. Gyulai Gabriella si dr. Ivácson Lilla, ajutate de un colectiv de asistenti bine pregatit, si de personalul auxiliar implicat”, este mesajul de pe pagina de Facebook a unitatii medicale.

Interventia, realizata in conditii precare de sanatate ale nou-nascutului

Procedura, care a durat aproximativ 3 ore si jumatate, a mai fost realizata pana acum doar o singura data in judetul Covasna, in urma cu 3 ani.

Fetita se afla in prezent sub monitorizare, urmand sa fie externata cel mai probabil la sfarsitul acestei saptamani.

“Pentru noi este o foarte mare realizare. (…) Bebelusul s-a nascut in jurul termenului, la 36-37 de saptamani. Ce a fost mai particular la acest copil a fost ca s-a nascut cu o stare de sanatate destul de precara, avea insuficienta respiratorie si cardiaca, ficatul si splina erau marite. Era anemic la nastere, iar in prima zi a primit o transfuzie de sange. Mama avand RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi impotriva sangelui copilului, sangele dispare, hemolizeaza, iar prin hemoliza se produce o substanta numita bilirubina care poate fi toxica pentru creier. Daca nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toata durata vietii, in acest caz va ramane cu sechele neurologice. Prin aceasta procedura, care este destul de invaziva si este necesara o singura data in viata, practic se schimba tot sangele copilului”, a explicat sefa sectiei de Neonatologie, medicul primar Gyulai Gabriella, citata intr-un comunicat transmis de unitatea sanitara.

Donatorii si medicii de laborator au avut un rol esential

Un rol esential in reusita acestei proceduri l-au avut donatorii de sange care s-au mobilizat in urma apelului lansat de Spitalul Judetean de Urgenta, dar si echipa laboratorului de analize a unitatii medicale care a transmis prompt rezultatele probelor de sange prelevate de la nou-nascut.

Trebuie sa calculam volumul de sange necesar pentru copil, dupa care se introduc cate 10 ml de sange, se scot 10 ml de sange, iar procedura se repeta. Ulterior introducem plasma, iar la fiecare 100 de ml de sange schimbati, facem analize pentru a vedea statusul bebelusului, echilibrul acido-bazic, monitorizam tensiunea, respiratia, temperatura, glicemia, nivelul hematocritului si trombocitele. Extrem de importanti au fost donatorii din orasul nostru, pentru ca am anuntat ca ne trebuie sange si masa trombocitara si s-au prezentat la donare. Acestui copil i-am dat sange de 3 ori, iar noua ne trebuie intotdeauna sange proaspat, recoltat sub 5 zile. Este foarte mare lucru ca vin oamenii sa doneze. Si laboratorul ne-a ajutat foarte mult, am anuntat ca vom face aceasta procedura si ca vom trimite probe pentru bilirubina si hematocrit, iar ei in 5 minute ne trimiteau rezultatele, nu a trebuit sa asteptam o ora pentru un rezultat”, a mai explicat medicul Gyulai Gabriella.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Procedura medicala rara realizata la un nou-nascut.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema