Probleme ginecologice in functie de varsta

By Televiziunea-Medicala.ro

Raporturi sexuale dureroase, secretii vaginale modificate, dureri menstruale greu de suportat sau reaparitia menstruatiei dupa ani de instalare a menopauzei toate pot fi simptome ale unor probleme ginecologice care trebuie investigate cat mai degraba. Pot fi probleme minore, dar pot fi si afectiuni care sa puna viata in pericol.

Odata inceputa viata sexuala, cele mai importante probleme pot fi aparitia unei sarcini nedorite si bolile cu transmitere sexuala. Acestea din urma, nu au intotdeauna simptome atat de evidente incat sa te trimita imediat la medicul ginecolog. Astfel ca, nedepistate la timpul potrivit, pot duce chiar la imposibilitatea de a mai avea o sarcina. Examenele de secretie vaginala, testele Babes-Papanicolau, pentru Chlamydia si Mycoplasma-Ureaplasma sunt importante a fi facute anual. La 20-30 de ani, viata sexuala este foarte activa, tinerele sunt mai predispuse la infectiile tractului urinar, motiv pentru care este indicat sa se prezinte la cabinetul medicului pentru a primi cel mai potrivit tratament.

Intre 30 si 40 de ani este momentul in care cele mai multe dintre cupluri se gandesc la conceperea unui copil. Cu cat momentul ales este mai aproape de inceputul perioadei, cu atat mai bine pentru ca, dupa 35 de ani, fertilitatea femeii intra pe o curba descendenta. Daca timp de un an de contacte sexuale regulate si neprotejate sarcina nu a aparut, nu mai amana controlul la medicul specialist in infertilitate pentru a afla cauzele intarzierii acesteia, dar si care este cel mai potrivit tratament pentru a-ti implini visul de a deveni mama.

Menopauza precoce este o alta afectiune ginecologica des intalnita in ultimii ani. Cu toate ca varsta nu o recomanda, menopauza precoce afecteaza din ce in ce mai multe femei aflate la varsta fertila. Ciclurile menstruale neregulate si sangerarile abundente, aparitia bufeurilor insotite sau nu de transpiratie abundenta, uscaciunea vaginala, a pielii, tulburarile de somn, scaderea libidoului, etc, pot fi semne ale menstruatiei, astfel ca un control ginecologic nu poate intarzia. De asemenea, dupa 30 de ani, incidenta diagnosticelor de chisturi ovariene, fibroame uterine ori a endometriozei este din ce in ce mai crescuta. Lipsa sarcinii, aparitia durerilor pelvine si a sangerarilor abundente in perioada de menstruatiei, a unui nodul la san impun un consult imediat.

Dupa 40 de ani, fertilitatea femeii este din ce in ce mai scazuta, iar trecerea timpului nu este cel mai bun prieten atunci cand iti doresti aparitia unei sarcini.

Intre 45 si 50 de ani, este firesc sa apara simptomele instalarii menopauzei – sangerari care isi pot schimba culoarea, numarul zilelor de menstruatie este mai mic sau mai mare, debitul sangvin este fluctuant, aparitia bufeurilor, a starilor de iritabilitate, depresii, somn tulburat, uscaciunea vaginului (ceea ce duce la durerile in timpul actului sexual). Dupa instalarea menopauzei, sunt mai frecvente aparitia afectiunilor maligne, cum sunt cancerele de col uterin, ovare, uter si sani. Sunt important de efectuat investigatiile de tipul Babes-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin ori a mamografiilor pentru cancerul de sani, chiuretajul biopsic in cazul unor sangerari vaginale dupa instalarea menopauzei etc. De asemenea, varsta matura poate aduce si aparitia prolapsului organelor pelvine, cu implicatii importante in activitatea sistemului digestiv, a vezicii urinare sau in activitatea sexuala. Este important de stiut ca afectiunea se trateaza cu succes, pe cale chirurgicala.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Probleme ginecologice in functie de varsta.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema