Principalele cauze ale pierderii sarcinii

By Televiziunea-Medicala.ro

Pierderea unei sarcini este un eveniment traumatizant, devastator pentru orice femeie. Sunt nenumărate motive pentru care se întâmplă acest lucru și multe nu pot fi controlate. Iar la întrebarea ”De ce eu? De ce mi s-a întâmplat mie acest lucru?” nu există întotdeauna răspunsuri.

Principalele cauze ale pierderii sarcinii

Cauza rămâne uneori necunoscută chiar și dupa efectuarea tuturor investigațiilor. Dar cauzele pe care le cunoaștem, care există în literatura de specialitate și în practică, vi le împărtășim.

În general, cauzele aflate la originea producerii unui avort se disting în funcţie de trimestrul de sarcină în care intervine acest eveniment.
În cele mai multe cazuri avorturile precoce (înainte de săptămâna 12 de sarcină) sunt consecința unei anomalii cromozomiale a embrionului. Cei doi parteneri vin fiecare cu propriul material genetic, câte 23 de perechi de cromozomi, pentru a crea împreună alte 23 de perechi perfect potrivite. Dar uneori acest lucru nu se întâmplă. Numărul de cromozomi ai embrionului, prea mulți sau prea puțini, poate afecta supraviețuirea. Este felul naturii de a spune că fătul nu este compatibil cu viața.

Știai că…
… febra dăunează embrionului cu vârsta sub șase săptămâni și poate fi cauză de avort precoce?

În trimestrul II, pierderea sarcinii este de cauzată în general de unele afecțiuni de care suferă gravida. Poate fi vorba, de exemplu, de tulburările tiroidiene, fie că este hipotiroidism sau hipertiroidism. Diabetul se află și el pe lista cauzelor avortului. Diabetul insulino-dependent în primul trimestru poate duce la creșterea ratelor de avort spontan și, de asemenea, la un risc semnificativ crescut de defecte majore la naștere.

Mai sunt de amintit o serie de probleme cronice de sănătate care, la rândul lor, pot fi cauză de avort. Mă refer la hipertensiunea arterială severă, sindromul ovarelor polichistice, boala celiacă, probleme ale sistemului imunitar (boli autoimune) sau afecțiuni hormonale, boli ale rinichilor, la probleme de greutate (prea mare sau prea mică) ori la stilul de viață nesănătos (fumat, consum de alcool, cofeină sau chiar droguri). Și, nu în ultimul rând, problemele de coagulare a sângelui, trombofiliile dar și anomaliile uterine sau fibromul uterin, pot provoca un avort spontan.

În trimestrul al treilea, însă, riscul de avort este crescut în special de infecțiile genitale. Infecţia cu Chlamydia, gonoreea, sifilisul, vaginitele bacteriene sau unele infecții virale precum citomegalovirus, virusul herpetic ori virusul rubeolic, au un deznodamant devastator. Alți factori care cresc riscul de avort includ Listeria (bacterie prezentă în carnea crudă, ouăle crude și produsele lactate nepasteurizate), boala Lyme și unele medicamente.
Pierderea unei sarcini este dureroasă la orice vârstă a ei, însă în ultimul trimestru reprezintă o traumă dificil de gestionat, care e posibil să necesite intervenție de specialitate.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Principalele cauze ale pierderii sarcinii.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema