Primele kit-uri pentru testele rapide de gripă au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara

By Televiziunea-Medicala.ro

Primele kit-uri pentru testele rapide de gripă au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” Timișoara. Testele se vor realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR pentru depistarea gripei. Medicii vor sa facă diferențierea cat mai rapida a celor doua infecții mai ales ca numărul cazurilor de infecție SARS-COV 2 este in creștere, Timișoara fiind aproape de pragul de 3 la o mie de infectari.

Acestea se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-COV 2 și presupune operațiuni de extracție, amplificare și detecție.

teste gripa

Aparatul utilizat în acestă analiză folosește o procedură de prelucrare automată, care reduce la minim influența factorului uman. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) și RSV (virusul sincitial respirator de tip A și B).

“Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS COV 2. Il introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o ora. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după doua zile“, spune Valerica Bica Profir, doctor- biolog, Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98 la sută.

teste gripa

“Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2.” spune prof dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Simptomele gripei se suprapun peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus iar testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2. Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara au fost făcute peste 1400 de teste gripale.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Primele kit-uri pentru testele rapide de gripă au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema