Potrivit unui studiu, persoanele imunizate cu Johnson&Johnson, care au primit doza booster de la Pfizer sau Moderna au produs de 35 pana la de 76 de ori mai multi anticorpi

By Televiziunea-Medicala.ro

Potrivit unui studiu al Institutului National de Sanatate al SUA, combinarea dozelor de rapel ale diferitelor vaccinuri anti-COVID-19 la adulti a aratat rezultate cel putin la fel sau chiar mai bune decat in cazul administrarii aceluiasi tip de ser ca la prima doza.

Cercetarea a fost realizata pe 458 de persoane care au primit ambele doze de la Pfizer, Moderna sau doza unica Johnson&Johnson, cu cel putin 12 saptamani in urma. Participantii la studiu au fost impartiti in trei grupe, iar la 15 zile dupa administrarea booster-ului, cercetatorii au analizat nivelul de anticorpi produsi de fiecare categorie in parte.

Raspunsul imun comparabil sau mai bun decat in cazul vaccinarii cu un booster al aceluiasi vaccin. Astfel, persoanele inoculate initial cu vaccinul J&J, au avut niveluri de anticorpi de patru ori mai mari dupa un rapel din acelasi ser, de 35 de ori mai mari dupa un rapelul cu Pfizer si de 76 de ori mai mari dupa administrarea dozei de rapel cu serul de la Moderna.

Potrivit specialistilor, si nivelurile de anticorpi pentru cei care au fost imunizati complet cu Moderna au fost mai mari, indiferent de cea de-a treia doza administrata, in comparatie cu cei care au primit initial vaccinul Pfizer sau Johnson&Johnson.

Cercetatorii au observat ca efectele secundare sunt similare cu cele care apar dupa inocularea initiala.

Studiul are unele limitari

Insa, studiul nu a tinut cont de numarul de participanti care a fost mic si faptul ca raspunsul imun ar putea evolua in timp, dupa cele 15 zile analizate in timpul studiului, admit cercetatorii.

Este important sa nu ne lasam prea usor impresionati de aceste descoperiri”, a transmis Peter Hotez, profesor la Baylor College of Medicine din Texas.

Expertii Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente se va intruni la sfarsitul acestei saptamani pentru a evalua cererile de aprobare a dozelor booster de la Moderna si J&J. Momentan, combinarea vaccinurilor nu este permisa in SUA.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Potrivit unui studiu, persoanele imunizate cu Johnson&Johnson, care au primit doza booster de la Pfizer sau Moderna au produs de 35 pana la de 76 de ori mai multi anticorpi.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema