O.M.S: Dependenta de jocurile video va fi recunoscuta ca boala

By Dani Godja

Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.), organismul international care are rolul de a mentine si coordona situatia sanatatii populatiilor in lume a decis sa introduca tulburarile generate de jocurile video (cunoscute in lumea medicala sub denumirea de Gaming Disorder sau dependenta de jocurile video) in randul afectiunilor mintale din cadrul DSM si ICD, acestea reprezentand clasificarile bolilor psihice folosite pe continentul american si pe cel european la care se raporteaza specialistii.

Potrivit definitiei acestui tip de tulburare mintala, Gaming Disorder se manifesta prin prioritizarea timpului acordat jocurilor virtuale in detrimentul celorlalte activitati pe care o persoana le desfasoara pe parcusul unei zile, acestea din urma ajungand sa fie neglijate tot mai mult de catre persoana dependenta de jocuri.

Intr-o conferinta de presa organizata de catre O.M.S., un purtator de cuvant al acestei organizatii a confirmat intentia instituiei mai sus mentionate de a introduce afectiunea descrisa mai sus in randul afectiunilor mentale, aceasta urmand sa faca parte in noua versiune a ICD-ului care urmeaza sa fie lansata in cursul lunii iunie a anului curent. (N.R. ICD este un acronim pentru Clasificarea Internationala a Bolilor si Problemelor de Sanatate care se realizeaza si modifica periodic pe baza analizelor realizate de catre specialisti din toate lumea, clasificare la care se raporteaza toti medicii atunci pun un diagnostic unei persoane).

Inainte de a se decide introducerea dependentei de jocuri in randul afectiunilor psihice, expertii au realizat numeroase studii prin care au analizat in detaliu efectele pe care aceste jocuri le au, dupa care au fost publicate anul in Medical News Today.

Jocurile video modifica structura in care functioneaza creierul

Rezultatele studiilor arata ca jocurile video nu modifica doar modul in care creierul functioneaza ci se modifica inclusiv structura sa. Studiile au aratat ca utilizarea jocurilor video influenteaza atentia sustinuta cat si cea selectiva, dependentii de jocuri avand o atentie mai crescuta in comparatie cu persoanele care nu joaca astfel de jocuri.

Totodoata, acestia au si o capacitate mai buna de a identifica relatiile vizuale si spatiale intre obiecte, hipocampul drept fiind mai largit decat la restul populatie, insa aceste beneficii vin impreuna cu o dependenta care afecteaza viata sociala a persoanelor respective.

Jocurile video folosite ca si tratament pentru dementa, Alzheimer, sau depresie

Chiar daca studiile au aratat ca dependentii de jocuri video (in special cele de strategie) au un risc mai scazut decat restul populatiei pentru dementa si boala Alzheimer, si ca jocurile video pot reprezenta un tratament viabil pentru depresie, putand imbunatati capacitatea memoriei si starea de spirit la adultii cu insuficienta cognitiva usoara, acest tip de jocuri provoaca o dependenta greu de combatut, motiv pentru care se recomanda ca acest tip de divertisment sa nu devina un mod de viata datorita riscului crescut de dependenta.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: O.M.S: Dependenta de jocurile video va fi recunoscuta ca boala.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema