Mituri despre infertilitate

By Televiziunea-Medicala.ro

Rezerva hormonala a unei femei este o mica comoara. Cu atat mai mult cu cat aceasta scade natural, odata ce femeia avanseaza in varsta. Tocmai de aceea, medicii specialisti in infertilitate recomanda conceperea unei sarcini la varste cat mai tinere. Si pentru ca pe seama infertilitatii circula o multime de mituri, de la varsta si pana la tratamentele necesare, haideti sa aflam adevarul despre acestea.

Netratata la timp, endometrioza duce la infertilitate. ADEVARAT

Cu toate ca nu exista statistici oficiale, multe femei sufera de endometrioza si nici macar nu stiu acest lucru. Afectiunea presupune extinderea celulelor endometriale, ce captusesc uterul, in afara cavitatii uterine. Endometrioza intr-o faza incipienta poate fi confundata cu o durere la ciclu devenind, odata cu trecerea timpului, din ce in ce mai acuta si continua. Orice astfel de simptom, ce dureaza mai mult de jumatate de an, nu este firesc si trebuie sa fie investigat amanuntit. Endometrioza afecteaza indeosebi femeile aflate la varsta productiva, 25-35 de ani, si, nedepsitata si intervenit la timp, poate duce la stadii avansate ale bolii ce afecteaza, pe organele aparatului genital, intestinul, vezica si uretrele, adica organele pelviene, cu simptome usor de recunoscut – dureri la defecatie, constipatie, diaree, dureri la urinat, balonari si, nu in ultimul rand, absenta sarcinii.

Stimularea ovariana reduce, in timp, rezerva ovariana. FALS

De-a lungul vietii reproductive, femeia elibereaza la ovulatie un singur ovul si nu la fiecare menstruatie. Daca in momentul nasterii, o fetita are in jur de cateva sute de mii de ovocite, o cantitate importanta dintre acestea se pierd luna de luna, pe langa ovulul eliberat la ovulatie.
Principalul rol al stimularii ovariene este de a ”forta” ovarele sa produca un numar mai mare de ovule intr-un ciclu natural si reprezinta primul pas al procedurii de fertilizare in vitro, deoarece furnizeaza ovocitelele necesare obtinerii embrionilor in laboratorul de embriologie. Ovulele obtinute intr-un astfel de tratament sunt prelevate printr-o procedura de punctie ghidata ecografic transvaginal, interventie ce se poate face sub efectul unei anestezii usoare. Trebuie mentionat insa ca exista si cazuri in are, tratamentele de stimulare ovariana nu au efectul dorit, iar ovarele nu pot ovula.

Tratamentul hormonal ingrasa. FALS

Organismul multor femei este construit astfel incat sa retina mai multa apa, fie ca vorbim de sarcina, fie in cazuri obisnuite. Acelasi lucru se intampla si in cazul tratamentelor de stimulare hormonala, astfel ca sunt cazuri in care unele femei retin apa. Cele mai multe paciente insa reactioneaza si raspund bine la tratament, fara a acumula kilograme. Important este insa ca viitoarele mame sa aiba un regim alimentar echilibrat, sanatos, sa se hidrateze corespunzator si sa faca miscare oricat de putina – si mersul pe jos este absolut benefic!

Tratamentul pentru infertilitate este greu de suportat. PARTIAL ADEVARAT

Tratamentul pentru infertilitatea de sex feminin incepe, dupa efectuarea analizelor amanuntite, cu stimularea ovariana, ce poate provoca senzatii de balonare, unele paciente pot avea dificultati pasagere de respiratie, ameteli, greata sau varsaturi, presiune la nivelul ovarelor.

Tratamentul pentru infertilitate mai poate presupune injectii zilnice, in anumite cazuri, dar care se administreaza subcutanat si sunt, in timp, usor de suportat. Dar poate cel mai important impact al tratamentului este cel la nivel psihologic, atunci cand momentul confirmarii sarcinii si mai apoi toate lunile de asteptare pot fi greu de gestionat de viitoarea mama.

Varsta influenteaza reusita FIV. ADEVARAT

In cazul unei infertilitati de cauze necunoscute, procedura FIV are sanse mult mai mari de reusita in cazul unei paciente tinere, sub 35 de ani. Dupa implinirea a 40 de ani, peste 90% dintre ovule unei femei pot avea defecte genetice, iar sansele de reusita ale unei proceduri de fertilizare in vitro sunt mult reduse.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Mituri despre infertilitate.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema