Menstruatia abundenta, semne de ingrijorare

By Televiziunea-Medicala.ro

Menstruatia este un prim semn ca aparatul reproducator al femeii functioneaza normal. Asa cum si noi suntem diferite ca fiinte, si menstruatia difera de la femeie la femeie, poate fi de lunga durata sau mai scurta ori mai abundenta sau cu un flux mai putin abundent.

In general, menstruatia apare intre 10 si 14 ani si se incheie intre 45 si 55 de ani, cand se instaleaza menopauza. Un ciclu menstrual dureaza 28 de zile, iar menstruatia (eliminarea lunara a stratului superficial de mucoasa uterina) intre 3 si 7 zile. Desigur, si cantitatea de sange eliminata difera, iar o menstruatie abundenta, luna de luna, ridica semne de ingrijorare.

In cazul unei menstruatii considerata normala, cantitatea de sange pierduta este de 60 ml, dar daca vorbim despre o menstruatie abundenta, acest flux creste pana la 80 de ml, astfel ca aceasta este bine sa fie investigata de catre medicul ginecolog. O menstruatie abundenta poate semnala prezenta unor fibroame sau tumori ovariene, ce trebuie investigate ecografic si, in functie de caz, supuse unui chiuretaj biopsic pentru a se constata daca tumora este benigna sau maligna.

De asemenea, prin eliminarea unor cantitati mai mari de sange, femeia pierde si o cantitate importanta de fier, astfel ca pericolul anemiei este destul de ridicat. De multe ori alimentele cu continut mai mare de fier nu sunt suficiente pentru a compensa acest deficit, fiind de multe ori completat cu suplimente nutrionale pe baza de fier.

Menstruatia abundenta – cum ne dam seama

Cantitatea de sange pierdut poate fi evaluata destul de simplu, cuantificand numarul tampoanelor folosite si frecventa schimbarii acestora. Daca este necesara schimbarea tamponului in mai putin de o ora, este un semn evident ca menstruatia este una abundenta si trebuie investigata.

Menstruatia abundenta – cauze

Principalele afectiuni ce duc la eliminarea unei cantitati mari de sange in timpul menstruatiilor sunt:

Sangerari pot sa apara si intre menstruatii, cauzele fiind ori ovulatia sau ca urmare a folosirii pastilelor anticonceptionale. Cu toate acestea, aceste sangerari intre menstruatii la femeile cu varste intre 30 si 45 de ani, mai ales daca se repeta, pot ridica suspiciuni legate de cancerul de endometru, tocmai de aceea aceste manifestari repetitive nu ar trebui trecute cu vederea.

Nu in ultimul rand, menstruatiile abundente sunt insotite, de cele mai multe ori, mai ales in primele 48 de ore de la debut, de dureri destul de greu de suportat. Acestea pot fi insotite si de dureri de cap, stare de greata, dureri de spate. Administrarea antispaticelor si antiinflamatoarelor inainte cu 2-3 zile de debutul menstruatiei pot reduce simtitor disconfortul.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Menstruatia abundenta, semne de ingrijorare.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema