Medicamentele contrafăcute sau de proastă calitate ameninţă progresele realizate împotriva bolilor grave

Cercetători americani au avertizat că medicamentele contrafăcute sau cele de calitate proastă reprezintă o ameninţare gravă care ar putea compromite decenii de progrese realizate în întreaga lume împotriva unor boli precum SIDA, paludismul sau tuberculoza.
 
Aproximativ 41% din cele 17.000 de eşantioane de medicamente testate nu au corespuns normelor de calitate necesare, potrivit cercetărilor realizate pe baza a 17 studii şi ale căror rezultate au fost publicate de American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.
 
Studiile au dus la descoperirea unui medicament contrafăcut împotriva paludismului şi a altuia de proastă calitate care au provocat moartea a 122.350 de copii africani. S-au descoperit de asemenea antibiotice de proastă calitate care pot fi nocive şi dezvolta chiar rezistenţa microbiană. 
 
Prin realizarea acestor studii, cercetătorii scot în evidenţă necesitatea punerii în aplicare a unor politici naţionale mai stricte împotriva acestui fenomen care capătă amploarea unei pandemii. Autorii au cerut un cadru internaţional de luptă împotriva acestui flagel. 
 
 
Fenomenul este răspândit şi subestimat, mai ales în ţările sărace, unde sistemele de reglementare sunt slabe ori inexistente, a declarat Jim Herrington, director la facultatea de sănătate publică din cadrul Universităţii Carolina de Nord.
 
Au apărut însă tehnologii moderne care permit testarea calităţii medicamentelor, precum tehnicile fluorescente şi luminescente, care pot determina compoziţia unui medicament cu o mai mare precizie.
 
Sursa: AGERPRES
 

Citeste continuarea articolului...

Articole pe aceiasi tema