Medicament folosit în afecțiunile cardiace, compensat 100%

Autorităţile au aprobat compensarea 100% a medicamentului empagliflozin, utilizat pentru tratarea pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică cu fracţie de ejecţie redusă.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate ( CNAS) au emis joi, 16 martie, documentul care detaliază protocolul terapeutic corespunzător poziţiei nr. 26 cod A10BK01-03: DCI insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție redusă.

Conform documentului, inhibitorul co-transportorului 2 de sodiu-glucoză (SGLT2) empagliflozin, cu denumirea comercială Jardiance, este compensat 100% pentru tratamentul pacienților adulți și simptomatici cu insuficiență cardiacă cronică cu fracție de ejecție redusă din România.

„Doza recomandată de empagliflozin este de 10 mg, administrată o dată pe zi pe cale orală, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Tratamentul este cronic, iar prescrierea se face de către medicii specialiști de cardiologie și medicină internă. Continuarea tratamentului poate fi facută și de către medicii de familie, pe durata prevazută în scrisoarea medicală”, se arată într-un comunicat.

Cât de grave sunt consecințele insuficienței cardiace

Un studiu recent făcut în România arată cât de grave sunt consecințele insuficienței cardiace, atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul medical.

Rata de mortalitate standardizată din cauza insuficienței cardiace cronice (IC) estimată pentru România (40/100.000 persoane) este de două ori mai mare decât în alte state din Uniunea Europeană. Se estimează că 4,7% din populația peste 35 de ani a României suferă de insuficiență cardiacă (circa 560.000 de pacienți).

La fiecare oră apar, în medie, 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă (circa 45.000 cazuri noi/an).

Dr. Ovidiu Chioncel, şef de secţie în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu”, avertizează că „una din trei persoane moare sau se reinternează în anul următor ultimei spitalizări. 7,4% dintre pacienții cu insuficienţă cardiacă mor în spital. 9 din 10 pacienți nu știu că suferă de insuficiență cardiacă”.

„Accesul pacienţilor la cele mai bune și inovatoare soluții terapeutice este obiectivul nostru principal. De aceea, vrem să ne asigurăm că atunci când avem astfel de tratamente inovatoare disponibile, ele pot ajunge rapid și la pacienţi, iar publicarea protocolului oficial de compensare a Jardiance (Empagliflozin) reprezintă un pas extrem de important în prelungirea și îmbunătățirea calității vieții pacienților din România care trăiesc cu ICFEr, a afirmat Jan Hendrik Sitz, general manager al sucursalei Boehringer Ingelheim România.

The post Medicament folosit în afecțiunile cardiace, compensat 100% appeared first on Televiziunea Medicala.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema