Legendele și minunile Sfântului Spiridon: moaștele acestuia părăsesc racla pentru a-i ajuta pe credincioși și veșmintele sunt mereu prăfuite

Există o tradiție, ce datează de mai bine de 20 de ani la Iași, care spune că la hramul Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie, când sute de mii de oameni vin în pelerinaj din întreaga lume la Iași, sunt aduse pentru închinare și moaștele unui alt sfânt, alături de cele ale păzitoarei Iașului.

În 2015, spre exemplu, au fost aduse moaștele Mariei Magdalena și o bucată din lemnul Sfintei Cruci, iar anul trecut în 2018, au fost aduse moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

În 2019, la solicitarea și aprobarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, vor fi aduse la Iași sâmbătă seara moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Făcătorul de Minuni, cunoscut și ca „sfântul care își părăsește racla”. Istoria consemnată de cărțile sfinte ale Sf. Ierarh Spiridon, care este și patronul spitalului de urgență din Iași, nu este una lipsită de elemente greu de explicat.

Sfântul Spridon

Una dintre cele mai cunoscute astfel de povești din jurul Sfântului Spiridon este faptul că acesta și-ar părăsi în dese rânduri racla pentru a pleca în lume să îi ajute pe credincioșii care se roagă și îi cer ajutor. Preoții spun că moaștele acestuia, aflate la catedrala din Corfu, Grecia, par a dispărea din când în când din racla lor, iar atunci când reapar ele sunt pline de praf, iar încălțările sfântului, făcute din mătase, sunt mereu tocite, cu pământ și fire de iarbă prin ele.

De aceea, adesea în chip simbolic, în fiecare an pe 12 decembrie, atunci când este prăznuit sfântul, are loc o ceremonie în care acestuia i se înnoiesc veșmintele, iar cele vechi sunt dăruite mănăstirilor din întreaga lume ca relicve și obiecte sfinte, unde sunt expuse apoi pentru închinare.

Născut în insula Cipru, Sfântul Spiridon a trăit până la 78 de ani înconjurat de ape, fără a pleca pe continent, în timpul împăratului Constantin cel Mare. A murit la 12 decembrie 348, în tinerețe a fost păstor de oi și a rămas văduv de tânăr.

La Iași va fi adusă mâna dreaptă

La Iași va ajunge mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, care s-a aflat timp de mai multe secole la Roma, până în 1984, când a fost readusă în Corfu, în catedrala care îi poartă numele, unde se află toate rămășițele sale.

În semn de apreciere pentru acest sfânt, în Corfu au loc patru pelerinaje pe an, când moaștele Sf. Spiridon sunt scoase în procesiune: pe 11 august, în Duminica Floriilor, în Sâmbăta Mare și în prima duminică a lunii noiembrie. Mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a mai fost dusă pentru închinare la Atena și Rusia, în 2007, și încă o dată în Rusia în 2010.

Mai există și o altă reprezentare a minunilor făcute de Sf. Spiridon în cărțile ortodoxiei, de data aceasta în timpul vieții. Se consemnează și în icoanele de astăzi o minune pe care acesta ar fi făcut-o în anul 325, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

Sfântul apare prezentat cu o cărămidă roșie în mână fiindcă atunci ar fi folosit-o ca argument pentru a demonstra că „Dumnezeu este unul în ființă și întreit în Persoane”. „El a luat o cărămidă în mână, a făcut semnul Sfintei Cruci deasupra ei și a spus: «în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh». Cei prezenți au fost părtași la o minune: în partea de sus a cărămizii s-a aprins un foc, în partea de jos a curs apă, iar în mâna Sfântului a rămas doar lutul”, au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, într-un material de prezentare a Sfântului Spiridon oferit pelerinilor care vin la Iași.

Mâna dreaptă a
acestuia va ajunge întâi la București, unde va fi așezată pentru închinare pe
Colina Bucuriei, sâmbătă, de la ora 07.00 la ora 14.00, într-un baldachin
special amenajat lângă Catedrala Patriarhală din București. La Iași vor ajunge
la ora 21.00, va fi organizată o ceremonie de primire unde va sluji
Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar apoi va fi
săvârșită o slujbă de priveghere.

Post-ul Legendele și minunile Sfântului Spiridon: moaștele acestuia părăsesc racla pentru a-i ajuta pe credincioși și veșmintele sunt mereu prăfuite apare prima dată în Libertatea.

Citeste continuarea articolului....

Articole pe aceiasi tema