Incontinenta urinara la femei

By Dani Godja

Statisticile arata ca incontinenta urinara la femei are o incidenta intr-un procent de 10-12 dintr-o suta, predominant in randul unor anumite grupe de varsta. Dintre toate formele sale, incontinenta urinara de efort este cea mai frecventa forma a acestei afectiuni, incontinenta imperioasa fiind al doilea tip de incontinenta urinara ca incidenta. S-a constatat ca exista multe femei in randul carora se semnaleaza ambele tipuri de incontinenta urinara intr-o forma combinata, cunoscuta si ca incontinenta mixta.

Incontinenta urinar – diagnosticarea

Eliminarea oricarei alte forme de patologie este esentiala inaintea atribuirii unui diagnostic de incontinenta urinara, indiferent daca vorbim de una de efort, imperioasa sau mixta. Diagnosticul diferential se face in mod special cu traumatismele de tip cerebral.

In diagnosticarea afectiunii se recomanda pacientei sa contorizeze intr-un jurnal mictiunile, orele si volumul urinei per 24 de ore pentru ca medicul sa poata interveni cu un tratament cat mai eficient.

Incontinenta urinara de efort

Incontinenta urinara de efort reprezinta pierderea necontrolata de urina (de obicei, in cantitati mici) in urma unui efort, exercitii fizice sau chiar la stranut sau tuse, aceasta fiind mai des intalnita la persoanele care depasesc greutatea normala. Este indicata reducerea consumului de lichide, cafea, alcool, bauturi acidulate. In paralel, se recomanda exercitii pentru intarirea musculaturii din regiunea pelviana efectuate sub indrumarea unui fizioterapeut.

In cazul in care avem de a face cu forme mai severe si metodele enumerate mai sus nu reusesc sa remedieze problema, se poate apela ca forme de tratament la biofeedback si stimulare electrica, produse absorbante pentru incontinenta, sonda urinara cu sac colector, medicatie pe baza de inhibitori duali ai recaptarii serotoninei/ noradrenalinei, interventia chirurgicala fiind o masura la care se apeleaza in extremis pentru rezolvarea incontinentei urinare.

Incontinenta urinara imperioasa

Cunoscuta si sub denumirea de vezica hiperactiva, aceasta forma de incontinenta urinara are la baza o activitate intr-un ritm exagerat de accelerat a muschiului detrusor al vezicii urinare, in multe cazuri fiind insotita de pierderi de urina (in cazurile severe se semnaleaza pierderi masive de urina), urinari de peste 8 ori pe zi si una sau mai multe urinari in cursul noptii.

Interventiile de tratament in acest tip de afectiune sunt similare cu cele din cadrul incontinentei urinare de efort.

In cazul incontinentei urinare mixte, in care sunt prezente cele doua forme mai sus mentionate, specialistii recomanda sa se inceapa cu interventia asupra simptomului predominant.

In afara formelor de incontinenta urinare expuse mai sus, se mai noteaza existenta incontinentei de ras (urinare involuntara in cadrul unui episod de ras, uneori fiind ereditara) si incontinenta functionala, cauza fiind fie o infirmitate fizica, fie o afectiune de ordin psihic.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Incontinenta urinara la femei.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema