Hernia de disc poate fi învinsă!

Interviu cu Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness

Durerile de spate pot ascunde probleme grave! Nu le neglijați! Este avertismentul lui Cristian Mărgărit, cunoscut consultant în nutriție și fitness. Cristian Mărgărit vorbește din proprie experiență, în urmă cu mai mulți ani fiind diagnosticat cu o hernie de disc, pe care a reușit să o învingă cu multă voință, răbdare și cu ajutorul unor soluții alternative. Vorbim cu Cristian Mărgărit despre lupta cu hernia de disc, despre soluțiile folosite, dar și despre îngrijirea articulațiilor pe termen lung.

V-ați confruntat la un moment dat cu o problemă gravă, cu o hernie de disc a cărei indicație era intervenția chirurgicală. Spuneți-ne cum ați reușit să învingeți hernia de disc?

Aveam dureri de spate și de articulații încă din copilărie. Căzături nenumărate, alimentație săracă în colagen (mâncam foarte puțină carne, pentru că nu îmi plăcea), căratul ghiozdanului și apoi antrenamentele cu greutăți și snowboardingul, probabil că toate și-au adus contribuția. Totuși, în toamna lui 2005, inevitabilul s-a produs, deși eram în cea mai bună formă fizică a vieții mele: în urma unor dureri cumplite și a imposibilității de a mă ridica din pat într-o dimineață, am descoperit o protruzie de 8 mm pe care o aveam la L5 – S1. Așa-zisul diagnostic de „hernie de disc“, o boală degenerativă a discurilor, care duce la deformarea și chiar ruperea acestora. Dorind să evit operația (recomandată în aceste cazuri) am început să caut soluții alternative. Din păcate, după încă un an, protruzia de la L5-S1 ajunsese la 13 mm, nervul sciatic fiind redus la grosimea unei foi de hârtie. Apăruse încă una „mai mică“ (3 mm) la L4-L5. Puteam sta în picioare maximum câteva zeci de secunde, apoi durerile erau insuportabile. Am continuat cu repaus prelungit la pat (chiar și 18-20 de ore pe zi) și, desigur, căutările pentru o soluție naturală de recuperare, având deja foarte mult timp disponibil pentru a studia cauzele și modalitățile de acțiune existente în lume, pe lângă intervenția chirurgicală iminentă.

Ce tratamente ați încercat în această perioadă?

Continuarea interviului...

Articole pe aceiasi tema