Hemoroizii – simptome, cauze, diagnosticare si tratament

By Dani Godja

Hemoroizii reprezinta o afectiune la nivelul interiorului canalului anal, la o adancime de 4-5 cm, sub forma unor dilatatii varicoase care isi maresc constant dimensiunile prin procesul natural al defecatiei daca nu sunt tratate sau nu se indeparteaza factorul favorizant. Mai precis, tesutul cavernos de la nivelul anusului se dilata, ducand la aparitia unor corpi hemoroidali care sangereaza si produc dureri locale dupa procesul biologic de defecare, in unele cazuri putand sa apara anemia organismului.

Aceste dilatatii ale pernitelor venoase la nivelul anusului cunoscute sub denumirea de hemoroizi pot fi cauzate de constipatie, sedentarism sau pot fi mostenite genetic. Medicii clasifica hemoroizii in trei tipuri:

  • hemoroizi interni,
  • hemoroizi externi
  • hemoroizi micsti

Specialistii clasifica evolutia hemoroizilor in 4 stadii:

  • stadiul unul unde sangerarile anale de dupa defecatie nu sunt asociate cu iesirea de hemoroizi
  • stadiul doi unde apar hemoroizii, insa se pot remite spontan
  • In stadiul al treilea, situatia se complica mai mult, hemoroizii trebuind sa fie repusi in anus cu mana
  • stadiul al patrulea, in care hemoroizii ies afara din anus la cel mai mic efort, fiind asociati cu dureri si hemoragii care pot merge pana la punerea in pericol a vietii pacientului.

Hemoroizii – simptome

Primul si cel mai important simptom al hemoroizilor pe baza caruia se poate pune un diagnostic ferm este sangerarea anala. Aceasta contine un sange rosu aprins si este asociata cu iesirea hemoroizilor in afara anusului, presiune anala dureroasa cu prurit local si secretie anala. Inflamarile si senzatiile de arsura la nivelul anusului (in special in timpul defecatiei) alaturi de fistule si abcese rectale sunt frecvente in cazul hemoroizilor.

Hemoroizii – cauze

Incidenta cea mai mare a hemoroizilor se regaseste in cadrul populatiei care prezinta frecvent fenomenul de constipatie. Specialistii au emis mai multe teorii in incercarea lor de a explica aparitia hemoroizilor, insa nu exista o teorie universal acceptata in ceea ce priveste etiologia acestei afectiuni. Medicii s-au pus de acord insa cu faptul ca exista o serie de factori predispozanti pentru aparitia hemoroizilor, constipatia, obezitatea, ridicarea greutatilor, condimentele, sedentarismul, abuzul de alcool si fumatul crescand sansele aparitiei acestor dilatatii venoase atat de neplacute la nivel rectal.

Hemoroizii – Diagnosticarea

Diagnosticarea hemoroizilor se face atat prin anamneza cat si prin verificarea semnelor clinice prin inspectie locala, palpare si videorectoscopie. In unele cazuri, medicul poate apela la sigmoidoscopie si colonoscopie pentru un diagnostic diferential cu alte afectiuni.

Hemoroizii – Tratamentul

Specialistii ne asigura ca tratamentele cu diverse unguente, supozitoare sau ceaiuri sunt ineficiente in vindecarea hemoroizilor, acestia nevindecandu-se nici prin tratament medicamentos si nici de la sine, cum se crede in popor.

In schimb, hemoroizii se pot vindeca prin ligaturarea cu benzi elastice, fototermocoagulare in infrarosu, ablatie cu unde de radio-frecventa si coagulare mono- si bipolara, aceste interventii fiind mini-invazive si se pot efectua in sistem ambulator, nefiind necesara internarea.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Hemoroizii – simptome, cauze, diagnosticare si tratament.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema