Gripa – mod de transmitere, simptome, tratament

By Dani Godja

Gripa (care nu trebuie confundata cu viroza respiratorie) reprezinta o afectiune infectioasa acuta la nivelul cailor respiratorii, ce poate sa apara datorita virusului gripal de tip A sau B. Incidenta sa este una de tip epidemic (adica are o contagiune ridicata la nivel local sau regional a unei populatii), severitatea sa putand sa varieze, fiind prezenta in fiecare an, in perioada sezonului rece, in perioada noiembrie-martie.

Virusul gripal poate afecta orice persoana

Cu toate ca virusul gripal poate afecta orice persoana, incidenta este mai mare in randul populatiei cu un sistem imunitar scazut, incluzand aici persoanele varstnice si copiii, alaturi de cei cu boli cronice. In mod special, acest tip de persoane este indicat sa fie vaccinate antigripal la inceputul sezonului rece. E bine sa se stie faptul ca vaccinarea nu garanteaza ca o persoana nu va fi contaminata cu un virus gripal, deoarece exista o multitudine de tulpini care se modifica anual, dar chiar daca isi face prezenta in organism, acesta nu va avea o manifestare atat de severa ca in cazul unei persoane nevaccinate.

Gripa – Modul de transmitere

Gripa se transmite de la o persoana la alta pe cale respiratorie, prin intermediul salivei eliminate in timpul tusei, stranutului sa a vorbirii. Contagiunea gripei este de una, doua zile inainte de debutul afectiunii si de patru-cinci zile dupa debutul acestei afectiuni resperatorii atat de familiare in viata noastra.

Gripa – Simptomatologia

Virusul gripal are o perioada de incubatie de doua zile, debutul fiind frecvent unul brutal, cu frisoane si febra de 39-40 grade Celsius, cefalee, dureri musculare, stare de oboseala acuta, dureri in zona globilor oculari, catar nazal, tuse uscata, lipsa poftei de mancare, uneori putand sa apara greata, varsaturi si chiar diaree, incidenta afectiunii fiind mare in sezonul rece, in special la copii.

Gripa – Tratamentul

Tratamentul gripei este simptomatic si igieno-dietetic, si consta in repaus la pat intr-o camera aerisita, vitamina C, antitermice si antitusive. Cresterea electrolitilor se face prin consum de lichide (ceaiuri, sucuri de fructe, supe care sa nu fie fierbinti).

Antibioticele nu se administreaza pentru a trata o gripa, acestea fiind folosite doar la indicatia medicului pentru a trata anumite suprainfectia bacteriana, in cazul in care un specialist constata aparitia acesteia.

In perioadele de epidemii cu virusul gripal este recomandat sa se evite, pe cat este posibil, locurile aglomerate si normele elementare de igiena, insa cea mai eficienta metoda de protejare in fata virusului gripal este imunizarea activa a organismului printr-un vaccin antigripal.

E bine sa se stie ca virusul gripal netratat corespunzator la o persoana cu un sistem imunitar foarte scazut poate duce si la unele complicatii precum pneumonia, miocardita, encefalita sau meningita.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Gripa – mod de transmitere, simptome, tratament.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema