Diferentele dintre sterilitate, infertilitate si impotenta

By Televiziunea-Medicala.ro

Barbatii sunt mult mai ”sensibili” decat femeile atunci cand se vorbeste despre sanatatea aparatului lor reproducator. Si nu putini dintre acestia fac deseori confuzie intre sterilitate, infertilitate si impotenta. La prima vedere, par termeni asemenatori, dar de fapt reprezinta trei afectiuni diferite.

Infertilitatea de tip masculin

Infertilitatea de tip masculin reprezinta incapacitatea de a concepe sau de a lasa o femeie insarcinata. Are loc din mai multe cauze, cele mai importante fiind probleme ale spermei, variocelulul, stresul, condițiile de munca, sportul dus la extrem, fumatul – tutunul afecteaza grav calitatea si mobilitatea spermatozoizilor, obezitatea, boli ale copilăriei – rubeola și rujeola, care netratate au afectat structura testiculului, obstrucțiile congenitale, traumatismele la nivelul testiculelor și, nu în ultimul rând, bolile cu transmitere sexuală – Chlamydia și Gonoreea.

Sterilitatea

Sterilitatea este deseori confundata cu infertilitatea, dar de fapt aceasta reprezinta imposibilitatea barbatului de a produce sperma, deci nu poate concepe un copil. Diagnosticul se pune doar dupa o serie de investigatii amanuntite, care pot arata de ce nu se produce sperma. Dintre cele mai intalnite cauze ale sterilitatii se evidentiaza: lipsa spermatozoizilor, disfunctiile sexuale – libido scazut, ejaculare retrograda, dereglarile hormonale, anomalii in procesul de formare a spermatozoizilor, infectii testiculare, anomaliile congenitale, consumul de alcool si tutun, conditii grele de munca.

Impotenta

Impotenta este cunoscuta si sub numele de disfunctie erectila (DE) si reprezinta incapacitatea cronica de a obtine sau de a sustine o erectie pentru a efectua actul sexual. Este o afectiune des intalnita, aproximativ unul din zece barbati se confrunta cu impotenta. Din pacate, aceasta se agraveaza odata cu trecerea anilor si putini sunt cei care se duc la doctor pentru a primi un diagnostic precis si un tratament corect. De-a lungul anilor, cercetarile au scos la iveala faptul ca 70% dintre cauzele impotentei sunt de natura fizica, restul de natura emotionala. Din prima categorie fac parte: ateroscleroza – ce afecteaza vasele sanguine care controleaza fluxul de sange din penis, tensiune arteriala anormala, colesterol ridicat, diabet zaharat, abuzul de medicamente, tutun, alcool, efecte secundare ale unor medicamente.

Important este ca atunci cand se doreste obtinerea unei sarcini, iar aceasta intarzie sa apara, cei doi parteneri de viata sa nu intarzie vizita la un medic specialist in infertilitate pentru a primi diagnosticul si tratamentul potrivit.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Diferentele dintre sterilitate, infertilitate si impotenta.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema