Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament

By Dani Godja

Diabetul este un sindrom al organismului manifestat printr-un dezechilibru al metabolismului care determina cresterea concentratiei glucozei din sange. Pentru a intelege mai bine aceasta afectiune e important sa cunoastem procesul prin care glucoza din sange provoaca aceasta afectiune.

Glucoza, cunoscuta drept principala sursa de energie a organismului, se transforma in organismul nostru prin digestie, din alimente in zaharul din sange. Dupa procesul digestiei, glucoza ajunge in circuitul sanguin, unde celulele o transforma in energie cu ajutorul insulinei. Mai trebuie sa stim ca insulina nu este altceva decat un hormon produs de catre pancreas (glanda situata in spatele stomacului).

Procesul fiziologic de producere a insulinei de catre pancreas pentru a deplasa glucoza din sange, are loc automat in cazul persoanelor sanatoase, insa in cazul persoanelor cu diabet zaharat, apare un deficit al glucozei din sange datorita fie faptului ca pancreasul produce insulina insuficienta, fie datorita faptului ca celulele organismului nu reusesc sa foloseasca insulina deja produsa.

Tipurile de diabet

Diabetul se clasifica in 3 grupe:

  • diabetul de tip 1;
  • diabetul de tip 2;
  • diabetul de sarcina (cunoscut si sub numele de diabet gestational)

Diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna, aparand atunci cand sistemul imunitar ataca si distruge celulele beta din pancreas care produc insulina. Acest tip de diabet reprezinta intre 5 si 10 procente din cazurile de diabet inregistrate, Cu toate ca poate sa se declanseze la orice varsta, predominanta e mai mare la copii si tineri.

Semnele care atrag atentia asupra acestei boli sunt cresterea senzatiei de sete si nevoia frecventa de urinare, senzatia de foame constanta, pierderea masiva de kilograme intr-un timp scurt si nejustificat, tulburarea acuitatii vizuale si o stare de oboseala extrema.

Diabetul zaharat de tip 1, daca nu este tratat cu insulina (administrata subcutanat), poate duce la coma diabetica si la decesul persoanei respective, fiind imperios necesara respectarea dozelor zilnice de insulina recomandate de catre medicul specialist.

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai des intalnita forma a diabetului, un procent de 90-95% dintre cazurile inregistrate fiind clasificate in aceasta categorie, fiind o forma mult mai specifica persoanelor supraponderale, cu varsta mai inaintata, cu antecedente heredo-colaterale, insa in ultima perioada se inregistreaza tot mai multe cazuri si la copii sau tineri.

In cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce insulina intr-o cantitate suficienta, insa organismul are o rezistenta la insulina, nefolosind-o eficient, fapt ce determina scaderea insulinei din sange.

Simptomatologia diabetului zaharat de tip 2 se dezvolta mai lent decat in cazul celui de tip 1, fiind prezente oboseala cronica, sete neobisnuita, urinari frecvente, scadere in greutate in conditiile unei alimentatii care asigura organismului necesarul caloric, tulburari de vedere, recuperare mai lenta a organismului dupa infectii sau rani/ plagi, insa e bine sa se stie ca exista persoane bolnave la care nu apare niciunul dintre aceste semne, singura diagnosticare facandu-se doar pe baza unei analize de sange.

Diabetul gestational

Diabetul gestational apare in timpul sarcinii, fiind mai frecvent la femeile cu antecedente heredo-colaterale, riscul fiind de 20-50% ca la o femeie care a prezentat diabet gestational sa se semnaleze in cativa ani diabetul zaharat de tip 2.

Cu ce tip de analize se pune un diagnostic de diabet?

Diabetul de tip 1 sau 2 se diagnosticheaza pe baza analizei glucozei din sange a jeun (pe nemâncate), acest tip de analiza fiind cunoscut sub termenul de glicemie. Diabetul se considera confirmat clinic daca se constata valori peste limita normala timp de 3 zile consecutiv in urma analizelor de sange. Exista situatii cand diferiti factori conjuncturali pot sa determine valori crescute ale glicemiei, fara a fi vorba de un diabet, de aceea repetarea consecutiva a analizei pe parcursul mai multor zile poate confirma sau infirma diagnosticul de diabet.

Medicii considera ca un nivel al glicemiei de minim 200 mg/dl la orice ora alaturi de simptomatologia diabetica, o glicemie de minim 126 mg/dl dupa un interval de minim opt ore in care pacientul nu a mancat nimic sau o glicemie de minim 200 mg/dl in urma unui test oral de toleranta la glucoza pot confirma un diagnostic de diabet.

Specialistii mai vorbesc si de o forma de tulburare a metabolismului glucozei numita pre-diabet care reprezinta o stare de risc pentru diabet, infarct miocardic si AVC (accident vascular cerebral), acest tip de afectiune putand fi prevenit prin scaderea in greutate si activitate fizica care contribuie la cresterea sensibilitatii la insulina. Medicii consemneaza doua forme de pre-diabet: tulburarea metabolizarii glucozei pe fondul infometarii (cum e cazul dietelor drastice de slabire) si toleranta alterata la glucoza.

Impactul diabetului

Diabetul zaharat este una dintre cele mai importante cauze de deces, fiind asociat cu complicatii care afecteaza aproape toate organele corpului, putand duce la orbire, AVC, insuficienta renala, boli cardio-vasculare, amputatii de membre si afectari ale terminatiilor nervoase.

E important sa se stie ca diabetul nu este o afectiune contagioasa, si ca cel de tip 1 apare in mod egal la femei si la barbati, si este mai frecvent la rasa caucaziana (alba), in timp ce diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele varstnice si supraponderale. Pentru a se preveni sau trata in faza incipienta aceasta afectiune, medicii recomanda testarea glicemiei in mod periodic pentru a se putea interveni asupra ei.

Depistat la timp, diabetul zaharat poate fi tinut sub control toata viata cu insulina administrata subcutanat (cel de tip 1) sau medicamentos (cel de tip 2), mentinerea unui regim alimentar fiind obligatorii in ambele tipuri de diabet.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Diabetul zaharat – tipuri, diagnostic, simptome, tratament.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema