Detoxifierea de primăvară și rolul fibrelor

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Astăzi vorbim despre detoxifierea de primăvară și rolul fibrelor în detoxifiere. Alături de noi de află domnul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Bine ați revenit, domnule profesor!

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Bine v-am găsit pe dumneavoastră și cei care ne privesc!

Simona Dragomir: Mă bucur să fim din nou împreună aici, la Ziarul de Sănătate! Domnule profesor, de multe ori simțim oboseală, poate avem chiar insomnii, migrene, chiar tulburări digestive, kilograme în plus, poate că nu ne simțim extraordinar mai ales acum, odată cu schimbarea de anotimp, primăvara. De multe ori considerăm că astenia de primăvară este de vină, dar nu întotdeauna se întâmplă așa. Poate că organismul nostru uneori are nevoie de detoxifiere și, așa cum spuneam, detoxifierea de primăvară. M-am gândit că ar fi potrivit să abordăm acest subiect astăzi. Avem nevoie sau nu de detoxifiere primăvara?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: Sigur că avem nevoie! Primăvara este un anotimp de tranziție, un anotimp care survine după o dietă prea săracă în fibre, prea bogată în calorii, dieta din perioada friguroasă. Sigur că există toxine și este logic să existe toxine din moment ce metabolismul nostru la nivel celular generează toxine, generează reziduuri metabolice, uneori cunoscute ca fiind radicalii liberi, și nu numai. Dar există toxine și la nivelul colonului, unde există o microfloră extrem de complexă și vitală pentru sănătatea noastră. Această microfloră, pe lângă beneficii, și ea creează niște toxine din metabolismul care intervine la interfața cu conținutul colonului și cu reziduurile generate în urma procesului de digestie a alimentelor. Aceste reziduuri nu sunt ca un gunoi, cum am crede noi.

Simona Dragomir: Pe care îl strângi ceva mai ușor, dacă vrei, și l-ai aruncat!

Continuarea interviului...

Articole pe aceiasi tema