Descoperă frezele dentare fără metal

Frezele dentare fără metal pot părea o utopie însă reprezintă o aparatură stomatologică menită să înlocuiască oțelul centenar și diamantul, mai recent, o aparatură care permite forme noi, aplicații și tratamente noi pentru medicii stomatologi.

Freza dentară din polimer

Freza dentară din polimer a fost special concepută pentru a se limita la țesuturile carioase. Datorită acestui material nou, este posibil ca freza să lucreze în jurul țesutului sănătos, respectând aceste limite difuze, adesea sacrificate de alt tip de freză dentară. Freza dentară din polimer este o freză accesoriu utilizată pentru cariile profunde sau mai greu accesibile, deoarece taie eficient doar în prezența țesutului cariabil. Reprezintă un instrument interesant și poate fi eficient pentru curățarea cariilor profunde sau compromise, unde efectele secundare reprezintă o problemă reală.

Freza dentară din ceramică

Acest instrument reprezintă o inovație în ceea ce privește materialele fără metal, un instrument care deschide orizonturi noi clinicilor stomatologice. Materialele ceramice sunt deja utilizate în sectorul biomedical și stomatologic cum este și cazul bisturiului. Aceste materiale se caracterizează printr-o greutate redusă, rezistență ridicată și o disipare ridicată a căldurii.

Avantajele frezelor dentare ceramice în raport cu frezele dentare clasice

Unul dintre principalele avantaje este acela că datorită acestui material se obține un răspuns tactil mult mai sensibil decât în cazul oțelului. Acest lucru face posibilă, de exemplu, distingerea mai precisă a țesutului demineralizat și cel sănătos la realizarea cariilor, observarea marginilor fine ale unui compozit sau netezirea perfectă a sculpturii unei coroane, observând cea mai mică imperfecțiune.

Proprietățile ceramicii

Datorită fabricării sale în condiții de laborator, una dintre principalele caracteristici ale frezei dentare din ceramică este aceea că permite o ascuțire și o modelare mult mai precisă a părților active la nivel microscopic. Este utilizată în clinică pentru capacitatea sa de a tăia mai precis și mai lin. Pe lângă faptul că mențin muchia de tăiere și evită uzura părții active pentru mai mult timp, acestea sunt lipsite de coroziune și sunt complet biocompatibile.

Avantaje oferite atunci când se utilizează împreună cu o turbină dentară

Aceste freze ceramice, pe lângă avantajele menționate mai sus, garantează că partea activă a turbinei nu se blochează sau nu este obstrucționată de acumularea de resturi la vârful frezei. Ele nu se încălzesc la o utilizare prelungită, ca cele din oțel. În plus, nu sunt afectate de coroziunea provocată de substanțe chimice și de abrazivi. Printre utilizările sale, se numără și domeniul chirurgiei.

Această freză funcționează ca o mașină de tăiat țesuturi, fiind ideală pentru a lucra cu țesuturile moi. Acest lucru se datorează sensibilității mai mari pe care o oferă față de metal, ceea ce îi permite să se sprijine pe țesut și să obțină o tăiere precisă. În plus, nu se înfundă din cauza resturilor biologice și are o durată de viață mult mai lungă, fără a-și pierde proprietățile fizice, cum ar fi ascuțimea sau coroziunea.

Atunci când este utilizată la viteză mare și fără răcire cu apă, coagularea țesuturilor se obține pe moment, putând modela gingia cu precizie, ca în cazul pregătirii marginilor pentru coroane, al luării de amprente sau al expunerii implanturilor intraosoase.

The post Descoperă frezele dentare fără metal appeared first on Televiziunea Medicala.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema