Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine

By Televiziunea-Medicala.ro

Durerile pelvine, din zona abdomenului inferior, pot avea multe cauze, de la debutul perioadei de ovulatie, la sindrom premenstrual, boala inflamatorie pelvina, endometrioza si pana la tulburari digestive sau alte alte afectiuni ce pot reprezenta un pericol atat timp cat manifestarile sunt ignorate.

Multe dintre afectiunile ginecologice feminine au drept simptome durerile la nivelul abdomenului sau sub ombilic. Daca unele dintre acestea pot anunta apropierea perioadei menstruale, altele pot fi primul semn al unor afectiuni ce nu ar trebui ignorate. Haideti sa aflam care sunt cele mai importante cauze ale durerilor pelvine!

 • Sindromul premenstrual – pe langa schimbarile bruste de dispozitie, pofte alimentare ori bufeurile caracteristice apropierii debutului menstruatiei, multe dintre femei resimt și dureri lombare, crampe abdominale, dureri de cap ori sensibilitate la nivelul sanilor, toate avand drept cauza furtuna hormonala ce are loc in corpul unei femei in aceasta perioada. Daca aceste manifestari se accentueaza, ele nu trebuie ignorate, consultul medical si analizele de specialitate fiind obligatorii.
 • Crampe menstruale – primele 48 de ore de la debutul menstruatiei pot fi chinuitoare pentru unele femei ce resimt acut crampele menstruale. Disconfortul se poate diminua prin efectuarea exercitiilor fizice usoare, aplicarea unor comprese calde in zona dureroasa si luarea unor medicamente antialgice.
 • Sarcina ectopica sau sarcina extrauterină – nu este un diagnostic simplu, el fiind o considerat o urgenta medicala, putand pune in pericol viata femeii. Prezentarea la medic este necesara atunci cand apar urmatoarele simptome: durerile pelvine si crampele acute, sangerare vaginala, prezenta starii de voma, ameteala.
 • Boala inflamatorie pelvina – apare ca urmare a complicatiilor bolilor cu transmitere sexuala si poate provoca leziuni la nivelul uterului, ovarelor si trompelor uterine. Este una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine. Simptomele ce nu trebuie ignorate sunt durerile abdominale, febra, secretiile vaginale modificate, durerile la micțiune.
 • Chisturi ovariene – de cele mai multe ori inofensive, chisturile uterine pot provoca multe neplaceri precum durerile pelvine, urinari frecvente, kilograme in plus.
  Fibrom uterin – sunt acele tumori necanceroase ce apar de cele mai multe ori dupa 30 de ani. Simptomele nu sunt greu de recunoscut, de la senzatia de presiune in abdomen, dureri lombare, dureri menstruale, sangerari vaginale importante in timpul menstruatiei (primele 48 de ore) etc.
 • Endometrioza – Locul tesutului endometrial este in jurul endometrului doar ca, la unele femei, acesta se dezvolta si pe alte organe cum sunt ovarele, trompele uterine, vezica, intestine etc. Cand acest tesut nu poate fi eliminat in timpul menstruatiei, complicatiile pot sa apara, poate cel mai important fiind imposibilitatea de a mentine sarcina.
 • Boli cu transmitere sexuala sau BTS – cu toate ca nu prezinta intotdeauna simptome, durerile pelvine sunt cele mai usor de recunoscut, mai ales cand sunt insotite de sangerari intr emenstruatii, scurgeri vaginale anormale. Bolile cu transmitere sexuala cele mai frecvente sunt Chlamydia si Gonoreea.
 • Prolapsul de organe pelvine – are loc atunci cand femeile inainteaza in varsta si anumite organe (uter, vezica) se deplaseaza intr-o pozitie inferioara fata de pozitia initiala. Durerile in zona pelvina, senzatia de presiune pelvina si disconfort sunt cateva dintre simptomele afectiunii. Se corecteaza prin exercitii speciale sau interventii chirurgicale.
 • Dureri in timpul actelor sexuale sau dispareunia – pot avea multe cauze, tocmai de aceea este recomandat consultul medical de specialitate. Infectiile vaginale, prezenta bolilor cu transmitere sexuala, endometrioza, chisturi ovariene sau lubrifierea insufiecienta etc sunt doar cateva dintre afectiunile ce au printre principale maifestari durerile in timpul sexual.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Cele mai importante cauze ale durerilor pelvine.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema