Cât de protejat eşti de formele grave de COVID-19 la 6 luni după rapel

Specialiştii diviziei de cercetare MedLife anunţă rezultatele finale aferente celei dea treia etape din cadrul studiului care evaluează răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, la 6 luni de la administrarea rapelului. Pentru a urmări evoluţia în dinamică a titrului de anticorpi anti-S, demersul a presupus recoltarea de probe biologice în vederea detectării anticorpilor IgG anti-Spike (anti S) şi IgG anti-Nucleocaspida (anti N) la 8-15 zile, 3 luni şi respectiv, 6 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Rezultatele în ceea ce priveşte titrul de anticorpi SARS-CoV-2, precum şi toate corelaţiile identificate sunt reprezentative pentru segmentul de populaţie din România care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech, acesta fiind singurul vaccin disponibil în România la momentul demarării studiului.

Studiul MedLife arată că deşi titrul de anticorpi scade în intervalul de 6 luni de la administrare rapelului (media de scădere a anticorpilor antiS fiind de 78% pe eşantionul studiat – de la 1050 AU/ml până la 233 AU/ml) 3 din 4 persoane vaccinate au valori ale titrului de anticorpi antiS mai mari de 80 AU/ml1 chiar şi la 6 luni post-vaccin, ceea ce sugerează o anumită protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 în cazul expunerii la virusul SARS-CoV-2. 

 

De altfel, procentul persoanelor care s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 în primele 6 luni de la vaccinare este de sub 2% din eşantionul total, cele mai multe fiind persoane cu vârsta peste 40 de ani, care la 8-15 zile de la rapel nu depăşeau valori ale titrului de anticorpi mai mari de 300 AU/ml.  

 

“Datele analizate arată că 78% dintre persoanele vaccinate prezintă, chiar şi la 6 luni de la rapel, un titru de anticorpi antiS care ar putea să ofere protecţie în faţa unor forme severe de boală. Ceea ce este o veste foarte bună, mai ales în contextul în care tulpina Delta, despre care ştim că este cel puţin de două ori mai contagioasă şi că dublează riscul de spitalizare în cazul infectării, a devenit responsabilă de creşterea galopantă a numărului de cazuri pozitive de la noi din ţară din ultimele zile. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că singura metodă de a se proteja de formele grave de boală, care ar putea fi generate de această nouă tulpină sau de alte mutaţii ale virusuluirămâne în continuare vaccinarea, coroborată cu respectarea măsurilor de protecţie a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor în ştiinţe medicale, MedLife. 

 

Sexul, vârsta, istoricul COVID, dar şi prezenţa comobidităţilor, influenţează dinamica titrului de anticorpi anti-S dobândiţi postvaccin. 

 

Datele analizate de specialiştii MedLife indică faptul că femeile înregistrea un nivel mai mare de anticorpi antila 6 luni post-rapel într-o pondere mai ridicată faţă de bărbaţi (85% femei vs. 69% bărbaţi). Ponderea ridicată în cazul femeilor se păstrează chiar şi odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce pentru barbaţi vârsta reprezintă un factor de risc. Astfel, puţin peste 50% dintre bărbaţii peste 50 ani mai prezintă un titru protectiv de anticorpi antişi la 6 luni de la rapel, în timp ce  în rândul femeilor din aceeaşi grupă de vârstă procentul celor cu un titru protectiv de anticorpi antiS este de peste 80%. 

Studiul MedLife mai arată că cei care au trecut anterior prin boală şi s-au vaccinat au un nivel de anticopi antiS mai mare faţă de cei care doar s-au vaccinat. Astfel, 94% dintre participanţii la studiu cu istoric COVID-19 au titru de anticorpi antiS mai mare sau egal cu 80AU/ml şi la 6 luni de la administrarea vaccinului vs. 72% procent înregistrat în rândul persoanelor care nu au trecut prin boală. 

 

În ceea ce priveşte comorbidităţile, medicii MedLife atrag atenţia că prezenţacestora interferează cu nivelul de anticorpi anti- S, valorile titrului de anticorpi după administrarea vaccinului în cazul pacienţilor cu boli cronice fiind de 2-3 mai mici comparativ cu media calculată la nivelul întregii populaţii. De altfel, studiul MedLife arată că doar jumătate dintre cei care suferă de cel puţin 2 afecţiuni cronice au în continuare un nivel de anticorpi antiS care sugerează protecţie în faţa formelor grave de COVID19, în timp ce 8 din 10 persoane fără afecţiuni cronice prezintă şi la 6 luni de la rapel un titru de anticorpi comparabil. Cei mai vulnerabili sunt pacienţii cu vârste peste 50 de ani, care suferă de diabet, obezitate, boli oncologice, afecţiuni <span class="NormalTextRun SCXW218137519 BCX0" style="margin: 0px; padding: 0px; user-select: text; -webkit-user-drag:

Continuare....

Articole pe aceiasi tema