Agentia Europeana a Medicamentului a autorizat administrarea vaccinului Moderna pentru minorii de peste 12 ani

By Televiziunea-Medicala.ro

”Comitetul pentru medicamente umane al EMA (CHMP) a recomandat acordarea unei extinderi a indicatiei pentru vaccinul Spikevax (Moderna), pentru a include utilizarea la copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani”, potrivit unui comunicat EMA.

Serul este deja autorizat pentru administrare persoanelor de peste 18 ani, la fel ca si in cazul adultilor, in doua doze, la o distanta de patru saptamani.

Efectele serului de la Moderna au fost analizate in cadrul unei cercetari la care au participat 3.732 de copii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani. Potrivit rezultatelor, vaccinul a produs un nivel de anticorpi comparabil cu cel observat la adultii tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani.

”In plus, niciunul dintre cei 2.163 copii care au primit vaccinul nu a dezvoltat COVID-19, comparativ cu patru din 1.073 copii carora li s-a administrat o injectie falsa”, precizeaza EMA.

Efecte adverse similare cu cele ale adultilor

Cele mai frecvente reactii adverse la copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu varsta peste 18 ani. Potrivit studiului, este vorba despre durere si umflaturi la locul injectarii, oboseala, cefalee, dureri musculare si articulare, ganglioni limfatici mariti, frisoane, greata, varsaturi si febra. Reactiile sunt, insa, usoare sau moderate si se imbunatatesc in cateva zile de la administrarea serului.

Cercetarea nu a relevat noi reactii adverse mai putin frecvente si nu a putut fi estimat riscul de efecte secundare cunoscute, cum ar fi miocardita (inflamatie a muschiului inimii) si pericardita (inflamatie a membranei din jurul inimii), din cauza numarului destul de redus al celor care au luat parte la studiu.

”Cu toate acestea, profilul general de siguranta al Spikevax determinat la adulti a fost confirmat in studiul la adolescenti. Prin urmare, comitetul a considerat ca beneficiile Spikevax la copii cu varsta cuprinsa intre 12-17 sunt mai mari decat riscurile”, mai arata EMA in comunicatul transmis.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Agentia Europeana a Medicamentului a autorizat administrarea vaccinului Moderna pentru minorii de peste 12 ani.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema