Afectiuni ginecologice frecvente si tratamentul potrivit

By Televiziunea-Medicala.ro

De cele mai multe ori, afectiunile
ginecologice sunt strans corelate cu varsta femeii, dar si cu obiceiurile si
stilul de viata pe care aceasta le duce.

Astfel, la 20 de ani putem vorbi despre o incidenta mai mare a infectiilor si a bolilor cu transmitere sexuala. La 30 putem vorbi despre problemele care impiedica aparitia unei sarcini. Iar de la 40 de ani in sus instalarea menopauzei poate aduce cu sine o serie de probleme medicale cu simptome inselatoare, dar cu importante repercusiuni.

Infectiile genitale ocupa, din pacate, un loc fruntas in lista afectiunilor ginecologice. Infectiile cu candida, trichomonas, chlamydia, mycoplasma ori gonoreea sunt imposibil de depistat daca pacienta nu se prezinta la controlul de specialitate imediat de la debutul simptomelor. acestea pot fi secretii vaginale urat mirositoare, senzatii de mancarimi si arsura, dureri in timpul actului sexual, durere la urinare, inflamatii la nivelul organelor genitale etc. Nedepistate si tratate la timp, toate aceste infectii eu efecte pe termen lung, afectand fertilitatea femeii. tratamentul este prescris doar dupa efectuarea analizelor de specialitate si trebuie efectuat de catre ambii parteneri. O conditie ca tratamentul sa dea roade, pe langa respectarea cu strictete, este ca pe timpul acestuia sa nu se intretina raporturi sexuale. Recidiva infectiile este foarte mare.

Ovarele micropolichistice sau SOV (sindromul ovarelor polichistice) sunt o afectiune des intalnita printre femeile de varsta fertila, in aproximativ 20% dintre cazuri. sindromul ovarelor polichistice apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal si este mai des intalnit in cazul adolescentelor si femeilor tinere. Cel mai important simptom este lipsa sau iregularitatea ciclului menstrual, cauza fiind hormonii care opresc ovulatia fireasca, sindromul ovarelor polichistice fiind una dintre cauzele importante de infertilitate. Alte simptome ale SOV sunt cresterea in greutate, acneea, tenul gras, matreata, pilozitate excesiva, depresie. In functie de natura acestor chisturi, medicul poate prescrie tratamentul corect. astfel, in cazul unor chisturi din cauze hormonale, tratamentul cu anticonceptionale poate da rezultate bune. In cazul chisturilor endometriozice, tratamentul se face prin interventie laparoscopica.

Cervicita sau inflamatia colului uterin este un diagnostic foarte des intalnit.
se caracterizeaza prin inflamarea colului uterin, iar de cele mai multe ori
simptomele lipsesc sau sunt inselatoare: 
secretii vaginale abundente si urat mirositoare, dureri in zona
inferioara a abdomenului, secretii de culoare inchisa intre menstruatii,
disconfort la urinare etc. Daca inflamatia are la baza o cauza infectioasa,
tratamentul consta in administrarea antibioticelor sub forma de supozitoare
vaginale. Daca tratamentul nu da rezultate, se va interveni asupra cervicitei
prin electrocoagulare, crioterapie sau prin tratamentul cu laser pentru a
distruge tesuturile afectate.

Fibromul uterin afecteaza 3 din 4 femei aflate la varsta fertila. Cu toate ca aceste tumori sunt benigne, iar riscul de a se transforma in cancer este foarte scazut, ele pot afecta serios calitatea vietii prin simptomele deranjante: menstruatii abundente si dureroase, aparitia anemiei ori a incontinentei urinare, dureri de spate, dureri in pozitia sezut, flatulenta, balonare etc. Daca fibromul este singular si nu are simptome deranjante, nu se urmeaza un tratament specific, dar va fi urmarit regulat. In cazul in care tumora sau tumorile cresc in dimensiuni si amplasarea lor are alte repercusiuni asupra sanatatii, se recomanda interventia chirurgicala.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: Afectiuni ginecologice frecvente si tratamentul potrivit.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema