7 superlecturi de weekend. De la cartelul salariilor mici la povestea a doi tineri condamnaţi pentru proxenetism

Dacă le-ați ratat, în tumultul de breaking news al zilei, sau pur și simplu nu ați avut timp să le citiți, veți găsi aici, sâmbătă de sâmbătă, o selecție de investigații curajoase, opinii argumentate și povești (scrise sau video) care ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim. 

Săptămâna aceasta, reporterii Libertatea au scris despre cartelul salariilor mici, care limitează şansele angajaţilor români de a obţine o plată mai bună pentru munca prestată, dar şi despre soluţiile ingenioase prin care un magazin naturist a fost considerat laborator de teste ADN. Tot în această săptămână, Libertatea prezintă povestea a doi tineri din penitenciar, condamnaţi pentru proxenetism, dar şi felul în care un pompier ars în misiune a suferit din cauza neglijenţei statului român. 

1. Cartelul salariilor mici. E-mailul care dovedește că Renault s-a înțeles cu subcontractorii săi să nu-și ia angajații reciproc și să țină salariile jos

Înțelegerea dintre Renault și furnizorii săi pentru a nu-și recruta salariați de la o companie la alta datează de cel puțin 6 ani. Printre companiile implicate se regăsesc Akka Technologies, Expleo Group, Segula, Betrand și Alten, toate având relații comerciale cu grupul francez, spun foști și actuali angajați ai Renault.

Despre practicile ilegale ale angajatorilor din România şi cartelul salariilor mici a scris Daniel Ionaşcu: 

E-mailul care dovedește că Renault s-a înțeles cu subcontractorii săi să nu-și ia angajații reciproc și să țină salariile jos

Continuarea investigaţiei: NOI EMAIL-URI ILEGALE! Cum sunt ținuți românii pe salarii mici de multinaționale. Le-au refuzat angajarea la Renault pentru că lucrau la subcontractor!

2. Cât de mult se trăiește la tine în județ? Diferența speranței de viață dintre Vâlcea și Satu Mare este de șapte ani, în extrema României se trăiește cât în Bangladesh!

Posibile explicații sugerate de sociologul Barbu Mateescu: “Accesul la servicii medicale, calitatea dietei, cât de mult alcool se consumă și ce tip”. 

Andreea Archip face o analiză a datelor locale despre speranţa de viaţă, încercând să înţeleagă de unde apar aceste diferenţe foarte mari. 

Cât de mult se trăiește la tine în județ? Diferența speranței de viață dintre Vâlcea și Satu Mare este de șapte ani, în extrema României se trăiește cât în Bangladesh!

3. Atacul lui Erdogan în Siria ar putea aduce un nou val de refugiați în Europa

Retragerea subită a trupelor americane din nordul Siriei a șocat comunitatea internațională, în contextul în care a deschis calea către o ofensivă a Turciei în Siria împotriva milițiilor kurde. 

Mai jos, o scurtă explicație despre cum s-a ajuns la situația actuală și care sunt implicațiile pentru toate părțile conflictului din Orientul Mijlociu.

Analiza este realizată de Mircea Barbu, jurnalist freelancer. În ultimii ani, Barbu a relatat din zone de conflict, a transmis de la faţa locului criza refugiaţilor din Balcani şi a fost în Crimeea în timpul anexării peninsulei. 

Atacul lui Erdogan în Siria ar putea aduce un nou val de refugiați în Europa

4. Un magazin naturist a păcălit o instanţă timp de 2 ani că este laborator specializat în teste ADN. „Greşeala lor!”, spune proprietarul

Timp de doi ani, un magazin naturist din Târgu Mureş a păcălit o judecătorie din România că este laborator autorizat în prelevarea probelor ADN. Oamenii erau însă trimişi de judecători “la colţ de stradă” pentru a le fi prelevate probe, care erau apoi analizate în SUA şi trimise înapoi în plic.

Un magazin naturist a păcălit o instanţă timp de 2 ani că este laborator specializat în teste ADN. „Greşeala lor!”, spune proprietarul

5. I-au tăiat două degete pompierului din Mehedinți ars în misiune, din cauza infecțiilor. Soția lui: „Dacă nu plecam pe cont propriu, Mihai rămânea fără o mână”

La sfârşitul lunii iunie, Libertatea a publicat povestea pompierului militar Mihai Sfetcu, ars în misiune la Mehedinţi şi apoi plimbat de statul român de la un spital la altul, într-un turneu al indiferenţei şi al infecţiilor nosocomiale.

Graţie campaniei umanitare care a urmat, Mihai şi-a putut continua tratamentul în străinătate, într-o clinică din Germania. Însă banii sunt pe terminate, iar el mai are luni bune de tras pentru recuperare. Din cauza tratamentelor neglijente primite în România şi a infecţiilor intraspitaliceşti, Mihai şi-a pierdut deja două degete şi este posibil să îi fie amputate şi altele.

I-au tăiat două degete pompierului din Mehedinți ars în misiune, din cauza infecțiilor. Soția lui: „Dacă nu plecam pe cont propriu, Mihai rămânea fără o mână”

6. Societatea îi detestă, cum gândesc ei, de fapt: doi tineri condamnați pentru proxenetism vorbesc despre faptele pentru care au fost pedepsiți: „Nu credeam că ajung la pușcărie pentru așa ceva”

În plină campanie publică justificată împotriva agresorilor și traficului sexual, Libertatea și-a propus să asculte și cealaltă parte, tocmai pentru că este esențial ca să înțelegem cum o societate închide ochii și cum se formează astfel de comportamente.

În penitenciarele românești sunt aproape 600 de persoane închise pentru trafic de persoane, de minori sau proxenetism. Andreea Archip a stat de vorbă cu doi dintre ei.

Societatea îi detestă, cum gândesc ei, de fapt: doi tineri condamnați pentru proxenetism vorbesc despre faptele pentru care au fost pedepsiți: „Nu credeam că ajung la pușcărie pentru așa ceva”

A luat un teren subevaluat de peste 150 de ori, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, n-a făcut nicio zi de pușcărie! Cine este Puiu Popoviciu, omul pe care l-a consiliat fiul lui Joe Biden 

Omul de la care statul a recuperat o sticlă de whisky și una de palincă a prejudiciat bugetul cu peste 300 de milioane de lei. Povestea lui, într-un material semnat de Adriana Oprea

A luat un teren subevaluat de peste 150 de ori, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, n-a făcut nicio zi de pușcărie! Cine este Puiu Popoviciu, omul pe care l-a consiliat fiul lui Joe Biden

Post-ul 7 superlecturi de weekend. De la cartelul salariilor mici la povestea a doi tineri condamnaţi pentru proxenetism apare prima dată în Libertatea.

Citeste continuarea articolului....

Articole pe aceiasi tema