5 afectiuni care duc la infertilitate

By Televiziunea-Medicala.ro

Atat in cazul femeilor, cat si in al barbatilor, exista afectiuni din sfera ginecologica ce pot exista si evolua fara a avea insa manifestari vizibile. In lipsa controlului medical, acestea pot atinge stadiul de complicatii ducand, in multe dintre cazuri, la infertilitate.

Cele mai frecvente afectiuni care duc la infertilitate

Cele mai frecvente probleme medicale ce pot duce la diagnosticul de infertilitate de tip feminin sunt infectiile genitale, ovarele polichistice, endometrioza, insuficienta ovariana prematura, fibroamele uterine.

  • Infectiile aparatului genital sunt foarte frecvente, anexita (sau boala inflamatorie pelvina) si endocervicitele putand afecta semnificativ fertilitatea unei femei. Anexita poate fi complet asimptomatica, dar se poate manifesta si prin dureri în zona pelviana ori in timpul contactelor sexuale. Netratata, aceasta afecteaza uterul, trompele (obstructie tubara), ovarele, facand imposibila aparitia unei sarcini. Endocervicetele sunt acele infectii ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuala, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Netratate, ce duc la obstructia trompelor.
  • Endometrioza afecteaza foarte multe femei cu varstele cuprinse intre 25 si 40 de ani. Cele mai comune simptome sunt durerile in timpul primelor zile de menstruatii sau in timpul contactelor sexuale, senzatii de balonare si crampe abdominale dese, sangerari abundente in menstruatie, urinari frecvente si, uneori, dureroase, si nu in ultimul rand imposibilitatea de a concepe o sarcina. Diagnosticul se pune cu ajutorul laparoscopiei, o interventie chirurgicala minim invaziva, ce poate si intervi asupra leziunilor sau chisturilor descoperite, putand duce astfel la aparitia unei sarcini pe cale naturala. Este o boala ce se mosteneste si, din pacate, rata de recurenta a endometriozei este de aproape 40%.
  • Fibromul este o tumora benigna ce afecteaza uterul si poate duce la hemoragii uterine, tulburari urinare sau de tranzit intestinal, dureri in zona pelviana atunci cand isi mareste volumul sau daca are o localizare deosebita. Existenta unui astfel de fibrom poate impiedica obtinerea unei sarcini sau poate duce la pierderea ei, existand pericolul de avort.
  • Sindromul ovarelor polichistice reprezinta un dezechilibru hormonal ce afecteaza ovulatia si duce la aparitia menstruatiilor neregulate. Afectiunea se manifesta prin intarzierea sau chiar lipsa menstruatiei, dezvoltarea in exces a pilozitatii, kilograme in plus, acnee. Este una dintre cele mai frecvente tulburari endocrine ce afecteaza femeile tinere, aproximativ 20% dintre pacientele aflate la varsta fertila.
  • Insuficienta ovariana prematura sau menopauza precoce este caracterizata de incetarea activitatii ovarelor si lipsa menstruatiilor. Este o afectiune din ce in ce mai des intalnita si afecteaza mai mult de 5% dintre femeile aflate la varsta reproductiva. Diagnosticul se pune in urma unor analize hormonale – FSH sau hormonul de stimulare ovariana, prolactina, estradiolul si AMH sau hormonul anti-mullerian. Descoperita la vreme, problema medicala poate avea o rezolvare prin aplicarea unei proceduri numita PRP (Platelet Rich Plasma). Aceasta consta in extragerea unor celule din sangele pacientei, prelucrarea lor si injectarea apoi in ovare pentru a stimula activitatea lor sau in endometru, pentru ingrosarea peretilor acestuia, permitand implantarea si fixarea embrionului.

Un simplu control ginecologic poate duce la depistarea afectiunilor din vreme, evitand astfel aparitia complicatiilor. Iar atunci cand cuplul isi doreste un copil, iar sarcina intarzie sa apara dupa mai mult de un an de incercari repetate, se impune vizita la medicul specialist in infertilitate pentru a depista cauzele infertilitatii, a unui diagnostic corect si a unui tratament pe masura.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: 5 afectiuni care duc la infertilitate.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema