12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti

By Televiziunea-Medicala.ro

La nivelul intregii tari, au fost inregistrate 12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti, potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Directia de Sanatate Publica Bacau a alertat institutiile abilitate pentru monitorizarea atenta a situatiei cazului de la Bacau unde virusul West Nile a fost confirmat la Bacau la un pacient in varsta de 75 de ani.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bacau au declarat miercuri ca pacientul a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta.

In urma confirmarii acestui caz, DSP Bacau a notificat si Primaria, Centrul de Transfuzii, medicul de familie al pacientului respectiv si Directia Sanitar-Veterinara Bacau.

Prezenta virusului West Nile, transmis de tantari, a fost confirmata si la Craiova. Este vorba despre o femeie a carei stare de sanatate are o evolutie buna. Acesta este cel de-al treilea caz inregistrat in judetul Dolj.

Femeia are 62 de ani. Ea este internata la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova si, potrivit medicilor, evolutia starii sale de sanatate este favorabila.
Saptamana trecuta, alte doua cazuri de West Nile au fost confirmate in urma analizelor de laborator. Este vorba despre un barbat de 58 ani, din Craiova, si unul de 42 ani, din Dragotesti. Si ei au fost internati la Spitalul de Infectioase si au avut o evolutie clinica favorabila.

Virusul West Nile – ce este, cum se transmite

West Nile este un tip de virus raspandit de tantari. Factorii care favorizeaza aparitia epidemiilor in Europa sunt temperaturile ridicate, valurile de caldura ce urmeaza dupa ploi abundente si intensificarea circulatiei de calatori si marfuri.

Specialistii atrag atentia ca, in cele mai multe cazuri, infectia nu prezinta initial simptome, dar, cand acestea apar, sunt foarte variate si se manifesta in special prin febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare, uneori greata si varsaturi, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Virusul West Nile este transmis prin intepatura de tantar. Odata instalat, se dezvolta o neuroinfectie care, in majoritatea cazurilor nu este severa. Uneori insa poate prezenta si manifestari de meningita, meningoencefalita sau encefalita cu lichid clar.

Virusul West Nile nu afecteaza copii sub 15 ani

Specialistii in sanatate publica spun ca, in cazul in care o persoana prezinta semne de boala, precum febra, dureri de cap, astenie, dureri articulare sau musculare, la 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau la cel mai apropiat cabinet medical.

Pentru a preveni infectarea cu virusul West Nile ca trebuie sa evitam sa stam in spatii in care sunt tantari, ori daca o facem sa incercam sa ne acoperim pe cat posibil corpul. Substantele chimice impotriva tantarilor sunt, de asemenea, recomandate.

Acest post este al Televiziunii Medicale. Cititi articolul aici: 12 cazuri de infectie cu West Nile, in sapte judete si municipiul Bucuresti.

Continuare...

Articole pe aceiasi tema